Parlamentul Ungariei a aprobat noile legi ale justitiei pentru a debloca fondurile de la Uniunea Europeana

externe

Parlamentul ungar a aprobat miercuri un proiect de lege privind cresterea independentei instantelor, care este una dintre conditiile pentru a primi fonduri de la bugetul UE, blocate de Bruxelles din cauza unor intrebari legate de statul de drept si de garantiile impotriva coruptiei, scrie Bloomberg, preluat de Eurointegration.

Parlamentarii au sustinut in proportie covarsitoare proiectul introdus de guvernul lui Viktor Orban si aprobat de Comisia Europeana.

Legea include modificari menite sa reduca dependenta politica a judecatorilor: intareste puterile Consiliului Judecatorilor de a supraveghea instantele, limiteaza dreptul guvernului de a depune plangeri la Curtea Constitutionala si automatizeaza repartizarea cazurilor intre judecatori pentru a evita procedurile partinitoare.

Unii experti publici, in special din partea Comitetului Helsinki din Ungaria, afirma ca acest lucru va rezolva doar partial problemele existente.

Modificarile aduse sistemului judiciar fac parte din cele 27 de masuri pe care Bruxelles-ul le asteapta de la Ungaria pentru a rezolva problemele legate de democratie si statul de drept. Alte masuri se refera la garantiile anticoruptie si la protectia drepturilor fundamentale, inclusiv a independentei academice, a drepturilor solicitantilor de azil si a drepturilor LGBT.

Comisarul european Johannes Hahn a declarat saptamana trecuta ca aprobarea legii ar trebui sa ajute Ungaria sa primeasca fonduri de 13 miliarde de euro – o parte din cele 22 de miliarde de euro prevazute pentru Ungaria din Fondul de Coeziune. Pentru a primi restul fondurilor, cum ar fi cele 5,8 miliarde din fondul de redresare post-pandemica, vor fi necesare masuri suplimentare.

Johannes Hahn s-a intalnit marti, la Budapesta, cu Orban si cu ministrii cheie pentru a discuta aspecte legate de fondurile europene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: