externe

Partizanii l-au executat pe un parlamentar ucrainean care a trecut de partea Rusiei. Deputatul a fost impuscat in propria casa

Un fost deputat ucrainean, Oleksii Kovaliov, care a trecut de partea rusilor a fost impuscat in propria casa din portul Zaliznyi, regiunea Herson, anunta site-ul guvernamental Sprotyv.

Fostul deputat a fost impuscat mortal in propria casa, iar partenera a fost spitalizata cu rani prin injunghiere. Trupele ruse au inconjurat imediat casa si au inceput „masuri de filtrare” la scara larga in oras, dar fara succes.

Kovaliov a fost deputat in Parlamentul Ucrainei din 2019, dar in 2022 a trecut de partea ocupantilor si s-a alaturat „guvernului” de ocupatie, fiind singurul localnic printre rusii care il vizitau. In iunie, rusii anuntasera deja un atentat esuat asupra lui Kovaliov.

Kovaliov a fost dat afara din Parlament in iunie 2022. In regiunea Herson controlata de Rusia, el a avut functiile de adjunct al sefului administratiei si ministru al agriculturii.

Citeste si: Ucraina a declansat contraofensiva in Sud, liniile rusilor au fost strapunse. Mai multe localitati din Herson au fost deja eliberate – Video

Rusia a preluat controlul in aproape toata regiunea Herson din sudul Ucrainei dupa invazia declansata la 24 februarie.

In ultimele saptamani au avut loc mai multe atacuri asupra unor ucraineni care au colaborat cu fortele de ocupatie, noteaza DPA.

Ucraina a anuntat luni ca a declansat mult asteptata contraofensiva in sudul tarii. Anuntul a fost facut de comandamentul militar din sud, precizeaza Reuters.

„Astazi am inceput actiunile ofensive in diferite directii, inclusiv in regiunea Herson”, a declarat purtatorul de cuvant al comandamentului sudic, Natalia Humeniuk, citata de postul public de televiziune ucrainean Suspilne. Ea a confirmat stirea cateva minute mai tarziu, in cadrul unui briefing.

Ucraina vorbeste de doua luni despre o contraofensiva planificata in regiunile sale sudice ocupate de Rusia.

Humeniuk a declarat ca recentele lovituri ale Ucrainei asupra rutelor logistice sudice ale Rusiei au „slabit fara indoiala inamicul”, adaugand ca peste 10 depozite de munitii rusesti au fost lovite in ultima saptamana.

Cu toate acestea, ea a refuzat sa dea mai multe detalii despre noua ofensiva.

„Orice operatiune militara are nevoie de liniste”, a spus ea, adaugand ca fortele rusesti din sud sunt „destul de puternice” si au fost construite pe o perioada lunga de timp.

Comandamentul grupului operational ucrainean de trupe Kakhovka a raportat ca un contraatac ucrainean a spulberat regimentul 109 al „militiei populare” a asa-numitei „DNR” de pe pozitiile sale defensive. Se pare ca parasutistii rusi, care au fost trimisi in ajutor, au fugit de pe campul de lupta sub presiunea trupelor ucrainene.

Intr-o filmare postata pe retelele de socializare,  un soldat rus al „regimentului 109 al militiei populare din DNR” din regiunea Herson afirma ca ucrainenii au strapuns prima linie de aparare si folosesc tancuri, avioane si artilerie impotriva trupelor rusesti.

Ziarul Dumskaya, cu sediul la Odesa, relateaza ca unitatile Fortelor de Aparare ale Ucrainei, concentrate in directia sudica, au lansat o contraofensiva pe timp de noapte pe malul drept al raului Dnipro, in regiunea Kherson.

Dumskaya precizeaza ca soldatii desfasurati pe linia frontului au reusit deja sa elibereze mai multe asezari si sa avanseze in directia Herson.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

41 de minute ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

2 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

43 de minute ago

Elon Musk oficializeaza trecerea de la Twitter la „X.com”. Acesta va furniza si servicii financiare

Schimbarea de identitate a Twitter este completa. Miliardarul american Elon Musk a anuntat vineri, pe…

39 de minute ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

2 ore ago