„Patrioata” Craiovei vrea sa desfiinteze Ansamblul Folcloric „Maria Tanase” si alte doua institutii de cultura
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu (PSD), a propus desfiintarea Ansamblului Folcloric ”Maria Tanase”, singurul ansamblu profesionist din judetul Dolj, si a Casei de Cultura „Traian Demetrescu” pentru a reduce cheltuielile bugetare conform Legii nr. 296/2023. De asemenea, PSD Craiova vrea sa desfiinteze si corul filarmonicii din oras.
Decizia finala urmeaza sa fie luata de consilierii locali in cadrul sedintei de luni a Consiliului Local Craiova, care are pe ordinea de zi si proiectul de hotarare prin care cele doua institutii de cultura reprezentative din Craiova vor fi desfiintate si comasate prin absorbtie cu Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri”.
Potrivit proiectului de hotarare, personalul institutiilor publice reorganizate va fi preluat in cadrul Teatrului pentru Copii si Tineret „Colibri”, prin transfer, in limita posturilor aprobate conform organigramei si statului de functii care prevede desfiintarea a 33 de posturi, cele mai multe fiind posturi de dansatori de la Ansamblul „Maria Tanase”, formatia de dansuri urmand sa fie desfiintata.
„In urma reorganizarii, Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri” Craiova va functiona cu un numar de 68 de posturi, fata de 103 de posturi cate erau aprobate pentru desfasurarea activitatilor in mod individual (33 posturi aprobate pentru Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri” Craiova, 61 posturi aprobate pentru Ansamblul Folcloric „Maria Tanase” Craiova si 9 posturi aprobate pentru Casa de Cultura „Traian Demetrescu” Craiova)”, se mentioneaza in proiectul de hotarare, citat de Agerpres.
Astfel, pe langa desfiintarea celor doua posturi de manager de la cele doua institutii, vor mai ramane fara locuri de munca 24 de dansatori de la Ansamblul „Maria Tanase”, dar si un dirijor, un solist vocal, un sef birou administrativ-sonorizare, doi contabili sefi, un administrator si un economist.
Potrivit prevederilor art. XXIX. alin. 1-3 si alin. 12 din Legea nr. 296/2023, incepand cu data de 1 iulie 2024, institutiile publice cu personalitate juridica aflate in coordonarea/subordonarea/autoritatea autoritatilor administratiei publice centrale/locale isi pot desfasura activitatea daca au un numar de peste 50 de posturi aprobate conform legii si efectiv ocupate in structurile organizatorice, iar Ansamblul „Maria Tanase” are 61 de posturi, indeplinind aceasta conditie de functionare.
Artistii Ansamblului „Maria Tanase” au initiat o petitie online care in 24 de ore a strans mii de semnaturi prin care solicita Consiliului Judetean Dolj sa salveze institutia, infiintata in anul 1992, cu rolul de a valorifica si promova cultura traditionala din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din judetul Dolj.
„Se doreste desfiintarea Ansamblului Folcloric „Maria Tanase” din Craiova ca institutie de sine statatoare si trecerea sectiei muzicale la Teatrul de Papusi „Colibri”. Iar formatia de dansuri va fi desfiintata. Ansamblul Folcloric „Maria Tanase” are mesajul lui cultural care nu are nici o legatura cu mesajul cultural transmis de Teatrul de Papusi. De ce este important? Infiintat in anul 1992, cu rolul de a valorifica si promova cultura traditionala din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din judetul Dolj, de-a lungul timpului si-a castigat si mentinut statutul de institutie culturala etalon in pastrarea si tezaurizarea patrimoniului traditional la nivel national si international. Folclorul, traditiile, dansurile populare sunt elemente constitutive care ne ofera identitate nationala si ne ofera o imagine unica in lume”, se mentioneaza in textul petitiei.
Constituit in 1992 ca un continuator al marelui ansamblu „Nicolae Balcescu” din Craiova, in intentia de a da o expresie scenica diversitatii folclorului oltenesc si in acelasi timp folclorului din toate zonele folclorice ale Romaniei, Ansamblul Folcloric „Maria Tanase” a devenit renumit atat in tara, cat si in strainatate.
„Coregrafia a fost semnata pe rand de maestrul Marin Badea, maestrul Puiu Vasilescu, iar apoi coregraful Marin Stircu, a caror experienta a fost preluata de maestrul de dans Ionel Garoafa, care conduce sectia de balet formata din cei 22 de dansatori profesionisti. Conducerea muzicala a fost semnata de cunoscutul violonist si dirijor Nicu Cretu care a realizat in mod original aranjamentele muzicale pentru orchestra ansamblului, iar din anul 2019 la pupitrul dirijoral se afla maestrul Nicolae Draghia. Valoarea Ansamblului Folcloric „Maria Tanase” a fost recompensata la festivalurile nationale si internationale din S.U.A., Franta, Italia, Germania, Spania, Serbia, Grecia, Bulgaria, Egipt, Maroc, Turcia, Iran si Iugoslavia”, se mentioneaza intr-o prezentare a ansamblului.