externe

Pentagonul incurajeaza pilotii sa raporteze „fenomenele aeriene neidentificate”. 400 de cazuri au fost catalogate de Pentagon, fenomenul OZN intra puternic in atentia oficialilor SUA

Doi oficiali de rang inalt din cadrul serviciilor de informatii ale apararii americane au declarat marti ca Pentagonul s-a angajat sa determine originile a ceea ce numeste „fenomene aeriene neidentificate” – denumite in mod obisnuit OZN-uri – dar au recunoscut ca multe dintre ele raman dincolo de capacitatea guvernului de a le explica, informeaza Reuters.

Cei doi oficiali, Ronald Moultrie si Scott Bray, au aparut in fata unei subcomisii de informatii a Camerei Reprezentantilor pentru prima audiere publica a Congresului american pe aceasta tema din ultima jumatate de secol. Aceasta a avut loc la 11 luni dupa ce un raport guvernamental a documentat peste 140 de cazuri de fenomene aeriene neidentificate, sau UAP, pe care pilotii militari americani le-au observat incepand din 2004.

Bray, director adjunct al serviciilor de informatii navale, a declarat ca numarul de UAP-uri catalogate oficial de catre un nou grup operativ al Pentagonului a crescut la 400 de cazuri. Ambii oficiali si-au ales cuvintele cu grija in descrierea activitatii grupului operativ, inclusiv in ceea ce priveste problema posibilei origini extraterestre, despre care Bray a spus ca analistii din domeniul apararii si al informatiilor nu au exclus-o.

Bray a spus ca „nu avem niciun material, nu am detectat nicio emanatie, in cadrul grupului operativ UAP, care sa sugereze ca este ceva de origine non-terestra”.

Raportul din 2021, o „evaluare preliminara” de noua pagini realizata de Biroul Directorului de Informatii Nationale si de un grup operativ condus de Marina Militara, a declarat ca 80% din cazurile UAP pe care le-a analizat au fost inregistrate de mai multe instrumente.

Ambii oficiali au promis ca Pentagonul va urmari dovezile oriunde ar duce si au precizat ca interesul principal este abordarea posibilelor amenintari la adresa securitatii nationale.

„Stim ca membrii serviciilor noastre s-au intalnit cu fenomene aeriene neidentificate si, deoarece UAP prezinta potentiale riscuri pentru siguranta zborurilor si pentru securitatea generala, ne angajam sa depunem un efort concentrat pentru a determina originile acestora”, a declarat Moultrie, care supervizeaza cea mai recenta echipa de investigare a UAP de la Pentagon, in calitate de subsecretar al apararii SUA pentru informatii si securitate.

Bray a prezentat doua clipuri video UAP. Unul dintre ele arata obiecte intermitente in forma de triunghi pe cer, care ulterior s-a stabilit ca sunt artefacte vizuale ale luminii care trece prin ochelarii de vedere pe timp de noapte. Celalalt a aratat un obiect sferic stralucitor care trecea pe langa fereastra cabinei de pilotaj a unui avion militar – o observatie despre care Bray a spus ca a ramas inexplicabila.

Raportul din 2021 a inclus unele UAP-uri dezvaluite in inregistrari video publicate anterior de Pentagon, in care se prezentau obiecte enigmatice care prezentau o viteza si o manevrabilitate care depaseau tehnologia cunoscuta in domeniul aviatiei si nu aveau niciun mijloc vizibil de propulsie sau suprafete de control al zborului. Bray a declarat ca aceste incidente, inclusiv unul descris de pilotii Marinei ca semanand cu bomboanele de menta Tic Tac zburatoare, se numara printre cazurile inca clasificate ca fiind „nerezolvate”.

Unele observatii UAP raman neexplicate din cauza lipsei de date, a spus Bray, dar a adaugat: „Exista o mica mana de cazuri in care avem mai multe date incat analiza noastra pur si simplu nu a fost capabila sa alcatuiasca pe deplin o imagine a ceea ce s-a intamplat”.

In timp ce analistii trebuie sa ia in considerare posibilitatea ca o aeronava avansata sa foloseasca tehnologia de „gestionare a semnaturii” pentru a-si ascunde capacitatile de zbor, „nu avem cunostinta de niciun adversar care sa fie capabil sa piloteze o aeronava fara niciun mijloc de propulsie vizibil”, a adaugat Bray.

Moultrie si Bray au declarat ca Pentagonul este hotarat sa elimine stigmatul asociat de mult timp cu astfel de aparitii, incurajand pilotii sa se prezinte daca observa astfel de fenomene.

Presedintele subcomitetului, Andre Carson, a subliniat importanta luarii in serios a UAP-urilor.

„UAP-urile sunt inexplicabile, este adevarat. Dar ele sunt reale”, a declarat Carson, exprimandu-si ingrijorarea ca oficialii Pentagonului s-au concentrat anterior pe „fructele de la limita inferioara”, cazuri relativ usor de explicat, in timp ce „le-au evitat pe cele care nu pot fi explicate”.

„Putem obtine anumite tipuri de asigurari ca analistii dumneavoastra vor urmari faptele acolo unde acestea conduc si vor evalua toate ipotezele?” a intrebat Carson pe Moultrie.

„Absolut”, a raspuns Moultrie. „Suntem deschisi la toate ipotezele. Suntem deschisi la orice concluzii pe care le putem intalni”.

„Vrem sa stim ce se afla acolo la fel de mult cum vreti si voi sa stiti ce se afla acolo”, a spus Moultrie, recunoscand ca a crescut ca un pasionat de science-fiction.

Grupul operativ al Marinei implicat in raportul de anul trecut a fost inlocuit in noiembrie cu o unitate a Pentagonului numita Grupul de sincronizare a identificarii si gestionarii obiectelor aeropurtate.

In raportul de anul trecut se spunea ca, probabil, observatiile UAP nu au o singura explicatie, fiind necesare mai multe date si analize pentru a determina daca acestea reprezinta un sistem aerian exotic dezvoltat de o entitate guvernamentala sau comerciala secreta din SUA sau de o putere straina, cum ar fi China sau Rusia. Conditiile atmosferice, „aglomeratia din aer” si perceptia gresita a pilotilor ar putea fi, de asemenea, factori, se arata in raport.

Principalul republican al subcomitetului, Rick Crawford, a declarat ca este „de acord” cu examinarea subiectului, dar ca este „mai interesat” de subiecte precum o mai buna intelegere a dezvoltarii armelor hipersonice chineze si rusesti.

Raportul din 2021 si audierea de marti au marcat o schimbare de directie pentru guvernul american, dupa decenii petrecute pentru a devia, dezminti si discredita observatiile privind OZN-urile si „farfuriile zburatoare”, care dateaza din anii 1940.

Nu a mai existat nicio audiere deschisa a Congresului pe aceasta tema de cand Fortele Aeriene au pus capat, in 1969, unui program OZN neconcludent, cu numele de cod Project Blue Book.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa
Tags: pentagon ozn

Recent Posts

Pentagonul a alocat o suma record pentru productia de noi sisteme HIMARS: 861,3 milioane de dolari

Departamentul american al Apararii a semnat un contract cu Lockheed Martin Corporation pentru productia de…

35 de minute ago

Ciolacu nu mai taie in carne vine: „E evident ca noi am pierdut razboiul cu retailerii”

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat joi invins in "razboiul cu retailerii". El a avut mai…

2 ore ago