news

Pentru ca guvernul vrea sa impiedice incasarea de bani „la negru”, din ianuarie 2024 romanii nu vor mai putea face, in magazine, plati de peste 5.000 de lei in bani lichizi

Potrivit proiectului pentru care si-a asumat raspunderea in Parlament, Guvernul isi doreste limitarea platii cu bani lichizi de catre consumatorii din Romania. Astfel, persoanele fizice vor putea cheltui in magazine, in numerar, cel mult 5.000 de lei, tot ce depaseste aceasta suma urmand sa fie platit exclusiv cu cardul.

Practic, executivul vrea sa reduca situatiile in care nu se emit facturi si se incaseaza bani la negru. De exemplu, daca o persoana merge la magazin si cumpara un televizor de pana in 5.000 de lei, va putea sa plateasca si cu bani lichizi. Dar daca vrea sa cumpere un produs mai scump, va fi obligata sa achite cu cardul sau prin transfer bancar pentru tot ce depaseste acest prag de 5.000 de lei.

Plafonul va scadea apoi la jumatate din ianuarie 2025, cand vor fi acceptate plati in numerar de cel mult 2.500 de lei. Plafoanele vor mult mai reduse insa pentru tranzactiile intre persoane juridice, intre firme, acolo unde oficialii au considerat ca e si cea mai mare evaziune fiscala. In acest caz, se accepta plati in numerar doar de 1.000 de lei, cel mult. Si daca vorbim de un magazin mic, de exemplu, care se aprovizioneaza de la un magazin de tip cash&carry, atunci limita pentru plati numerar este de maximum 2.000 de lei.

Pentru toate aceste situatii, proiectul interzice fractionarea platilor. Pe de alta parte, firmele nu vor mai avea voie sa aiba la finalul zilei in casierie mai mult de 50.000 de lei in numerar. Daca suma este mai mare, autoritatile pot confisca 25%.

Exista limite pentru plati numerar si in legislatia actuala, doar ca plafoanele sunt acum de pana la 10.000 de lei. De asemenea, persoanele care vor sa depuna sume de peste 10.000 de euro cash in banci, trebuie sa dea o declaratie in care sa spuna care este sursa banilor si chiar sa demonstreze cu documente.

Pentru noile reguli, Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, insa proiectul este blocat pentru moment la Curtea Constitutionala.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Recent Posts

Partidul vicepremierului italian Matteo Salvini, dat in judecata de o tanara a carei imagine a fost folosita pentru un afis electoral rasist al acestuia

O femeie a carei fotografie a fost folosita fara acordul ei intr-o campanie de afisare…

16 minute ago

Presedintele Klaus Iohannis, la decernarea premiilor Distinguished International Leadership: „SUA nu au un aliat mai bun decat Romania”

Presedintele Klaus Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership pentru anul 2024, acordat de Consiliul…

30 de minute ago

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

10 ore ago

Filmare la Cluj, doi politisti se chinuie sa retina un individ agresiv. Politista pulverizeaza spray si in fata colegului ei – Video

Doi politisti din Cluj s-au chinuit miercuri sa bage in masina politiei un individ care…

9 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

13 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

13 ore ago