Performanta de senzatie: savantii NASA au reusit sa restabileasca legatura cu sonda spatiala Voyager 2

externe

sonda, Voyager, NASA, restabilirea legaturii, contact, antena

NASA a restabilit contactul cu sonda Voyager 2, la capatul a doua saptamani de „tacere”, dupa ce controlorii de zbor au trimis o comanda gresita catre nava spatiala, care a orientat antena acesteia departe de Pamant. Pentru a repozitiona antena, Deep Space Network al NASA a trimis miercuri un „strigat interstelar” cu ajutorul celei mai puternice antene radio a NASA din Canberra, Australia.

A fost o incercare de lunga durata de a trimite instructiuni pentru a indrepta sonda, care a necesitat o sincronizare perfecta. Managerul proiectului Voyager, Suzanne Dodd de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California, a declarat ca a fost programata trimiterea unei comenzi „cele mai bune conditii in timpul trecerii de urmarire a antenei, pentru a maximiza posibila primire a ei de catre sonda spatiala”.

Intrucat Voyager 2 se afla la peste 19 miliarde de kilometri de Pamant, a fost nevoie de aproximativ 18,5 ore pentru ca respectiva comanda, care a calatorit cu viteza luminii, sa ajunga la sonda spatiala si de alte 18,5 ore pentru ca Voyager sa trimita raspuns. Prin urmare, echipajele au fost nevoite sa astepte mai mult de o zi pentru a afla daca interventia lor a functionat.

In primele ore ale zilei de 4 august in SUA, Voyager a inceput sa transmita date stiintifice si telemetrice „indicand ca functioneaza normal si ca ramane pe traiectoria asteptata”, a declarat Jet Propulsion Laboratory.

Dupa cum se stie, la 21 iulie, o serie de comenzi planificate trimise catre Voyager 2 au facut ca antena sondei sa se indrepte din greseala cu 2 grade fata de Pamant, ceea ce a intrerupt transmiterea semnalelor.

Cu o zi inainte de a veni cu planul de a trimite „strigatul interstelar”, inginerii NASA au detectat o unda purtatoare sau „bataie de inima” de la Voyager, cu ajutorul mai multor observatoare din intreaga lume care formeaza reteaua Deep Space Network.

Era prea slaba pentru a transporta date, dar a fost suficienta pentru a confirma ca misiunea era inca in functiune si le-a dat inginerilor speranta ca ar putea trimite un semnal pentru a ajusta pozitionarea antenei.

Se crede ca intreruperea de doua saptamani a fost cea mai lunga perioada in care NASA nu a mai primit vesti de la Voyager 2, intr-o misiune care a intrat in cel de-al cincilea deceniu de existenta, a declarat managerul de proiect Suzanne Dodd.

Antena trebuia sa fie deplasata doar cu 2 grade pentru a corecta eroarea, dar nu se astepta ca situatia sa fie rezolvata pana la o manevra de realiniere automata programata pentru 15 octombrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: