Peste 100.000 de oameni au fost evacuati in Rusia si Kazahstan din cauza inundatiilor

externe

Peste 100.000 de oameni din Rusia si Kazahstan au primit ordin de evacuare dupa ce raurile au iesit din matca din cauza topirii rapide a zapezii, ducand la cele mai grave inundatii din zona din ultimii cel putin 70 de ani, potrivit Reuters.

Potopul a navalit peste zeci de asezari din Muntii Urali, Siberia si zonele din Kazahstan apropiate de rauri precum Ural si Tobol, despre care oficialii locali au spus ca au crescut cu mai multi metri in cateva ore pana la cele mai inalte niveluri inregistrate vreodata.

Raul Ural, al treilea ca lungime din Europa, care curge prin Rusia si Kazahstan si se varsa in Marea Caspica, a trecut, vineri, printr-un baraj, inundand orasul Orsk, chiar la sud de Muntii Urali.

In aval, nivelul apei din Orenburg, un oras cu aproximativ 550.000 de locuitori, a inceput sa creasca pana la nivelul critic de 9,3 metri, in timp ce sirenele au avertizat ca inundatii majore sunt iminente. Nivelul apei este in prezent de 9,14 metri.

Sirenele din Kurgan, un oras de pe raul Tobol, un afluent al raului Irtysh, au avertizat oamenii sa evacueze imediat. Stare de urgenta a fost declarata si in Tyumen, o regiune majora producatoare de petrol din Siberia de Vest – cel mai mare bazin de hidrocarburi din lume.

„Inca urmeaza zile dificile pentru regiunile Kurgan si Tyumen. Vine multa apa”, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Presedintele Vladimir Putin a vorbit cu presedintele Kassym-Jomart Tokayev al Kazahstanului, unde peste 86.000 de persoane au fost evacuate din cauza inundatiilor. Tokayev a spus ca inundatia a fost probabil cea mai grava din ultimii 80 de ani.

Zonele cele mai grav afectate sunt regiunile Atyrau, Aktobe, Akmola, Kostanai, Kazahstanul de Est, Kazahstanul de Nord si Pavlodar, dintre care majoritatea se invecineaza cu Rusia si sunt traversate de rauri care izvorasc din Rusia, precum Uralul si Tobolul.

In Rusia, furia a izbucnit la Orsk cand cel putin 100 de rusi l-au rugat pe seful Kremlinului sa ajute si au scandat „Rusine sa va fie” oficialilor locali despre care au spus ca au facut prea putin.

Kremlinul a spus ca Putin este informat in mod constant cu privire la situatie, dar ca nu are planuri imediate de a vizita zona, deoarece autoritatile locale si serviciile de urgenta fac tot posibilul pentru a face fata potopului.

In Kurgan, o regiune cu aproximativ 800.000 de locuitori, filmarile cu drone au aratat case traditionale din lemn rusesti si cupolele aurii ale bisericilor ortodoxe ruse iesind din apa.

In Orenburg, un oras cu peste jumatate de milion de oameni, localnicii se deplaseaaza cu barcile. Barajele si terasamentele au fost intarite pe masura ce raul Ural creste si se apropie de 10 metri inaltime.

Oficialii rusi au spus ca unele persoane au ignorat apelurile de evacuare. Guvernatorul din Kurgan, Vadim Shumkov, i-a indemnat pe locuitori sa ia in serios avertismentele.

„Va intelegem foarte bine: este greu sa va lasati bunurile si sa va mutati undeva la chemarea autoritatilor locale. Mai bine sa radem impreuna de hidrologi mai tarziu si sa-L laudam pe Dumnezeu pentru miracolul mantuirii noastre comune. Dar sa o facem in viata”, a spus Sumkov.

In Kurgan, nivelul apei era in crestere, iar Rusia a spus ca 19.000 de oameni sunt in pericol in regiune.

Cresterea apei a fost prognozata si pentru raul Ishim din Siberia, de asemenea un afluent al raului Irtysh, care impreuna cu parintele sau, Ob, formeaza al saptelea cel mai lung sistem fluvial din lume.

Nu se stie inca de ce inundatiile din acest an au fost atat de grave, deoarece topirea zapezii este un eveniment anual in Rusia. Oamenii de stiinta spun ca schimbarile climatice au facut inundatiile mai frecvente in intreaga lume.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: