Peste 300 persoane vor fi condamnate in procesul istoric al mafiei italiene ‘Ndrangheta

externe

procesul mafiei, 'ndrangheta

Procurorii cer pedepse grele pentru 322 de membri ai mafiei si a colaboratorilor lor cu gulere albe, in ceea ce ar putea marca cea mai importanta lovitura data pana in prezent impotriva unuia dintre cele mai puternice sindicate de crima organizata din lume, care se bucura de un cvasi-monopol asupra comertului european cu cocaina, relateaza France 24.

Sentinta va pune capat celui mai mare proces mafiot din Italia din ultimele decenii, un „maxi-proces” in care vor fi judecati un numar mare de inculpati acuzati ca fac parte din aceeasi oranizatie mafiota.

Tribunalul din Vibo Valentia – o provincie din regiunea saraca din sudul Calabriei care este locul de nastere al ‘Ndrangheta – a ascultat mii de ore de marturii de cand a inceput procesul, in ianuarie 2021, inclusiv de la peste 50 de fosti mafioti deveniti martori ai statului. Acestia si altii au detaliat nenumarate exemple de brutalitate a ‘Ndrangheta, fie ca au desfasurat ambuscade violente, fie ca au santajat proprietari de afaceri, au trucat licitatii publice, au stocat arme, au colectat voturi sau au transmis comisioane catre cei puternici.

Acuzatii sunt membri sau afiliati ai „clanului de varf al ‘Ndrangheta” din Vibo Valentia – una dintre numeroasele zone rurale din regiune cu o situatie economica precara, unde mafia a sufocat economia locala, s-a infiltrat in institutiile publice si a terorizat populatia timp de decenii.

Seful de necontestat al teritoriului, Luigi „The Supreme” Mancuso, in varsta de 69 de ani, a fost eliminat anul trecut de pe lista acuzatilor pentru a fi judecat separat.

Buncarul puternic securizat al salii de judecata din orasul Lamezia Terme in care s-a desfasurat procesul poate gazdui sute de avocati si este dotat cu peste 20 de ecrane de televiziune pentru a-i conecta cu acuzatii incarcerati prin legatura video.

Informatorii – un fenomen relativ rar intalnit in cadrul ‘Ndrangheta din cauza legaturilor de sange dintre membri – au povestit cum armele erau ascunse in capelele cimitirelor si in ambulantele folosite pentru a transporta droguri, iar rezervele de apa municipale erau deturnate pentru culturile de marijuana.

Cei care se opuneau mafiei au gasit catelusi morti, delfini sau capete de capra aruncate la usa sau masini incendiate.

Mai putin norocosi au fost cei care au fost batuti sau asupra carora s-a tras – sau cei ale caror cadavre nu au fost gasite niciodata.

Mult timp respinsa ca fiind formata din simpli hoti de animale, ‘Ndrangheta a inflorit sub radar timp de decenii, in timp ce autoritatile si-au concentrat eforturile impotriva Cosa Nostra din Sicilia, acuzata in primul, acum legendar, maxi-proces din 1986-1987 de la Palermo.

In prezent, expertii estimeaza ca ‘Ndrangheta, formata din aproximativ 150 de familii calabreze si asociatii lor, produce anual peste 50 de miliarde de euro in intreaga lume din traficul de droguri, sifonarea fondurilor publice si extorcare.

In Calabria, ‘Ndrangheta s-a strecurat practic in toate domeniile vietii publice, de la primarii si spitale, pana la tribunale.

Dar domeniul sau de actiune este mult mai larg, iar ‘Ndrangheta opereaza acum in peste 40 de tari, spun expertii.

Bazandu-se pe oameni de fatada, companii fantoma si favoruri din partea elitei, ‘Ndrangheta reinvesteste castigurile ilegale in economia legala, consolidandu-si puterea.

Pentru prima data in astfel de procese, lista acuzatilor include multe persoane care nu sunt membri ai mafiei, inclusiv un oficial de rang inalt al politiei, primari si alti functionari publici si oameni de afaceri.

Cel mai cunoscut este fostul parlamentar si avocat Giancarlo Pittelli, in varsta de 70 de ani, acuzat ca a fost un intermediar la mafiei cu lumea politica, financiara si cu lojile masonice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: