Peste o mie de oameni protesteaza in Capitala: „Nu cedam Parcul IOR”. Cine este „fantoma” care a obtinut 12 ha de teren din parc

news

ior

Peste o mie de locuitori din zona Parcului IOR protesteaza, sambata, fata de „distrugerile din parcul nostru drag”. 12 hectare din acest parc au fost retrocedate iar proprietarul a trecut la defrisari masive.

Evenimentul este organizat de Grupul de Initiativa Civica IOR-Titan. Demersul are ca scop salvarea celor aproximativ 12 hectare retrocedate in parcul IOR, unde zeci de arbori au fost taiati ilegal in ultimele luni, iar autoritatile au dat doar amenzi simbolice, de 100 de lei pentru fiecare copac doborat.

„Autoritatile au ramas prea mult timp indiferente sau au fost complice la acest proces de distrugere a spatiilor verzi, calitatii vietii si sanatatii locuitorilor Capitalei. Nu e vorba doar de IOR sau Titan, ci de intregul Bucuresti!.

Asa-numita zona retrocedata din Parcul IOR este distrusa intr-un ritm ametitor, printr-o maniera de-a dreptul ticaloasa: otravirea copacilor, taieri ilegale si incendieri recurente, timp in care autoritatile inchid ochii la distrugerea naturii. Un oras nu poate sa respire caramizi, borduri si betoane. Dezvoltarea economica a comunitatilor nu trebuie sa se faca in detrimentul spatiilor verzi, prin distrugerea parcurilor, ci dimpotriva, prin ocrotirea si extinderea acestora”, arata organizatorii protestului.

 

Primarul general Nicusor Dan a fost zilele trecute la fata locului si a precizat ca, daca retrocedarea a fost corecta, atunci va cere expropierea terenului.

”Am fost in aceasta dimineata in Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) si am vazut cu ochii mei cat de dezolant arata zona in care s-au taiat masiv copacii dupa retrocedarea terenului.

Am cerut verificarea legalitatii dispozitiei de retrocedare unei firme de avocatura cu care suntem in contract si estimez ca in maximum 6 saptamani vom avea analiza finala. Daca in urma acestei analize se va stabili ca decizia retrocedarii a fost corecta, vom face demersurile necesare pentru a expropria acest teren”, a declarat primarul.

Proprietara din acte a terenului retrocedat in 2005 de Primaria Capitalei, al carui nume apare si in procesul cu Primaria Sectorului 3, este Maria Cocoru.

La locuinta acesteia, femeia nu este de gasit, iar reporterii Pro TV care au stat de vorba cu vecinii spun ca, desi are un apartament in blocul respectiv, nu au vazut-o niciodata, este ”o fantoma”.

Nu au gasit-o la acel apartament nici reprezentantii Garzii de Mediu, care au cautat-o pentru a o anunta ca vor fi facute analize pe probe de sol luate din zona copacilor uscati.

Publicatia Gandul a aflat ca Maria Cocoru este matusa lui Petrica Bajenaru, un personaj mai putin cunoscut, dar cu foarte mare greutate in domeniul retrocedarilor.

Despre Petrica Bajenaru, Cancan scria in 2017 ca ar detine 13 hectare din Parcul Titan si ca fi fost implicat in tranzactia Park Lake, din care ar fi obtinut 65 de milioane de euro. Mai mult, Bajenaru ar fi obtinut si terenul pe care se afla Scoala Ilioara, pe care ar fi cerut la acel moment 25 de milioane de euro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: