Peter Szijjarto: „Trebuie facut tot posibilul pentru a evita un conflict NATO-Rusia. suntem interesati sa fie cat mai curand posibil pace in Ucraina”

externe

Un conflict armat direct intre NATO si Rusia trebuie evitat, deoarece orice escaladare ar afecta cel mai mult zonele cele mai apropiate din punct de vedere geografic. Prin urmare, accentul trebuie pus pe consolidarea pacii, a declarat, marti, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe si al Comertului Exterior, la reuniunea ministrilor de externe ai NATO de la Bucuresti, potrivit hirado.hu.

Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, Peter Szijjarto a laudat calmul Varsoviei dupa atacul cu rachete de acum doua saptamani si si-a exprimat din nou ingrijorarea in acest sens.

„Datorita spiritului si comportamentului extrem de responsabil al liderilor polonezi, ne aflam astazi, aici, la Bucuresti, si nu discutam despre evolutiile celui de-al treilea razboi mondial”, a spus acesta.

Dupa cum a subliniat Szijjarto, daca Polonia nu ar fi reactionat atat de calm, razboiul ar fi putut escalada cu usurinta, cu „consecinte grave cu care nimeni nu doreste sa se confrunte”.

Pe de alta parte, seful diplomatiei de la Budapesta a calificat drept rusinos comportamentul jurnalistilor si politicienilor care, „imediat dupa ce rachetele au explodat, nu numai ca au presupus ca stiu, dar au si anuntat intreaga lume ca a avut loc un atac deliberat cu rachete. Cu totii s-au jucat cu focul si cu usurinta ar fi putut sa provoace o escaladare a razboiului”, a subliniat ministrul ungar.

Szijjarto a avertizat ca, atata timp cat conflictul armat continua, exista riscul unei escaladari si nu doar atacurile fizice concrete, ci si anumite declaratii si decizii iresponsabile pot avea consecinte tragice.

Szijjarto a subliniat ca Ungaria, in calitate de stat vecin, este constienta de riscuri, motiv pentru care este extrem de interesata de pace.

„Stim ca o eventuala escaladare a razboiului ar afecta in primul rand regiunile cele mai apropiate din punct de vedere geografic, si nu tarile aflate la sute sau mii de kilometri distanta, pe malul celalalt al oceanului”, a declarat politicianul de la Budapesta.

In acest context, a salutat precizarea secretarului general al NATO ca Alianta nu este parte in conflict si si-a exprimat speranta ca acest lucru va ramane asa si in continuare, si trebuie luate toate masurile pentru a evita o confruntare directa intre NATO si Rusia.

Ministrul a precizat ca Ungaria desfasoara cea mai mare operatiune umanitara de pana acum: gazduieste peste un milion de refugiati din tara vecina. Aproximativ 1 300 de scolari si prescolari din Ucraina invata in Ungaria.

Peter Szijjarto a subliniat ca se apropie iarna care ar putea aduce un „dezastru umanitar teribil si tragic”, chiar mai mare decat cel de pana acum. „Cred ca dificultatile perioadei care urmeaza subliniaza importanta pacii, singura solutie pentru dificultatile si tragediile cauzate de razboi. Iar pacea este solutia pentru toate problemele. Prin urmare, suntem interesati sa fie cat mai curand posibil pace in Ucraina”, a declarat ministrul ungar.

Acesta a mai adaugat ca trebuie exclusi toti factorii care ar putea duce la o escaladare a razboiului, ca nu trebuie inchise canalele de comunicare si trebuie mentinuta cel putin posibilitatea unei comunicari strategice cu Moscova.

In cele din urma, Peter Szijjarto a multumit Turciei pentru eforturile sale de mediere si a salutat recenta intalnire dintre inaltii oficiali americani si rusi din domeniul serviciilor de informatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: