Pieleanu, despre Buzatu: „Sunt profund socat, sper sa nu fie adevarat”. Chirieac: „Buzatu era profesor, nu parea spagar ordinar”

politica

Persoane publice apropiate de PSD au tinut sa isi manifeste consternarea fata de faptul ca baronul de Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins luand mita. 

”Nu ascund ca am o relatie de prieteni de ani buni cu Dumitru Buzatu, fara legatura cu politica, discutam pe teme de interes comun, de cultura, de societate si sunt profund socat la vestea ca, in 2023, Dumitru Buzatu ar fi putut sa ia o mita de 1,25 milioane de lei pentru un contract. Sper din tot sufletul sa nu fie adevarat”, a declarat Marius Pieleanu pentru DC News, site-ul lui Bogdan Chirieac.

Si Chirieac, benefiar al unor contracte grele cu PSD, s-a declarat surprins.

„Pur si simplu gestul sau a surprins pe toata lumea. Buzatu nu era sau nu parea acest tip de om, ‘spagar ordinar’, ca sa spun asa. Nu, era profesor, era cu marxismul, cu metafizica, cu principii socialiste si asa mai departe. Ce anume l-a determinat la 68 de ani sa comita astfel de fapte nu stim. Daca a mai comis astfel de fapte, asta o sa vedem”, a declarat Chirieac.

Si seful PSD a sustinut ca „nu se astepta”.

”Nu ma asteptam la acest lucru. (…) Sunt ferm convins ca afecteaza. Orice act de coruptie afecteaza imaginea oricarui partid. Dar cred ca decizia partidului si a colegilor mei si a mea a fost cea corecta. (…) Toate deciziile au fost luate in unanimitate. Ma bucura ca institutiile statului functioneaza total independent. Sunt una dintre persoanele care niciodata nu am comentat decizia unui magistrat, mai ales in acest caz in care este cat se poate de evident”, a afirmat liderul PSD, sambata dimineata.

Conducerea PSD a votat, sambata dimineata, ca Dumitru Buzatu sa fie exclus din partid. In fruntea PSD Vaslui a fost numit interimar europarlamentarul Dragos Benea. Procurorii DNA vor sa il aresteze preventiv pe Buzatu.

De asemenea, nevasta lui Buzatu, senatoarea Gabriela Buzatu, a fost suspendata din partid, iar fiul lui Buzatu, Tudor Buzatu, a fost pus sa isi dea demisia din functia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Valoarea contractului de pe urma caruia Buzatu a luat spaga este de 12.337.089 lei si vizeaza reabilitarea si modernizarea unor drumuri din judet. Omul de afaceri caruia i s-au cerut banii este din Cluj.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au informat ca s-a dispus retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 septembrie, in calitate de inculpat, a presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru luare de mita, in cauza cerandu-se arestarea preventiva.

„In perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor in cauza) sume de bani, reprezentand un procent de 10% din valoarea unui contract de achizitie publica pe care acesta din urma il incheiase cu Consiliul Judetean Vaslui si care avea ca obiect reabilitarea si modernizarea unor drumuri din judetul Vaslui, astfel incat contractul sa se deruleze in bune conditii (plata facturilor). In context (…), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante. Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala”, precizeaza DNA, intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, presedintele CJ Vaslui urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: