Planeta s-a confruntat cu cea mai fierbinte luna aprilie, iar oamenii de stiinta avertizeaza ca 2024 ar putea depasi recordurile de caldura pentru al doilea an la rand

analize

global temperature

Luna trecuta, lumea a indurat cel mai fierbinte aprilie inregistrat, conform noilor date de la Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene, relateaza CNN.

Acesta marcheaza 11 luni consecutive de temperaturi globale fara precedent. Cu acest nou set de date, unii oameni de stiinta avertizeaza ca exista sanse mari ca 2024 sa depaseasca 2023 ca fiind cel mai cald an inregistrat.

Luna trecuta a fost cu 1,58 grade Celsius mai calda decat mediile lunii aprilie in epoca de dinaintea industrializarii si cu 0,67 grade peste media aprilie intre 1991 si 2020, a descoperit Copernicus.

Impacturile au fost puternice. Arii din Asia s-au confruntat cu caldura mortala: scolile au fost inchise pentru milioane de copii in Bangladesh, campurile de orez au dat randamente proaste in Vietnam, iar oamenii din India s-au luptat cu temperaturile de peste 40 de grade Celsius pentru a vota la alegerile recente.

Caldura oceanului global din aprilie a fost, de asemenea, un record pentru a 13-a luna consecutiva. Temperaturile la suprafata oceanelor au atins 21,04 grade, cea mai mare inregistrata pentru orice luna aprilie si doar o fractiune sub recordul general stabilit in martie, potrivit datelor Copernicus.

Impactul asupra sistemelor marine este devastator. Un eveniment de albire in masa a coralilor a avut loc in aceasta primavara, despre care oamenii de stiinta au spus la acea vreme ca ar putea fi cel mai rau inregistrat.

Caldura actuala „este mult mai asteptata decat spargerea recordurilor cu 0,3 grade pana la 0,5 grade pe care le-am vazut in a doua jumatate a anului 2023”, a spus Zeke Hausfather, director de cercetare climatica la Stripe si cercetator de la Berkeley Earth pentru CNN.

Hausfather estimeaza o sansa de 66% ca 2024 sa fie cel mai tare an inregistrat si o sansa de 99% sa fie al doilea cel mai fierbinte. Cea mai buna estimare actuala este ca va ajunge cu putin peste 1,5 grade peste nivelurile preindustriale, a spus el.

Ce se intampla in urmatoarele cateva luni ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga daca temperaturile neasteptat de ridicate din 2023 au fost un fenomen temporar, „sau un semn al ceva nou care ar putea conduce la o incalzire mai rapida decat se anticipa anterior”, a spus Hausfather.

„Daca temperaturile globale scad de pe teritoriul record dupa urmatoarele doua luni, va fi un semn reconfortant ca clima se comporta putin mai previzibil”, a adaugat el.

Dar, a avertizat el, chiar daca se va intampla acest lucru, lumea este inca pe drumul spre o incalzire de aproape 3 grade, ceea ce ar aduce consecinte catastrofale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: