Categories: externe

Pleasca pentru penalii din Romania. Tarile din Caraibe vand cetatenie la pret redus

Mai multe tari din Caraibe au scazut preturile pentru cetatenie, intr-un efort de a strange cat mai multe fonduri de urgenta. Reducerea drastica de pret vine in contextul in care uraganele Irma si Maria, care au lovit regiunea Caraibe anul trecut, au lasat in urma pagube fara precedent.

Prin urmare, 5 tari din Caraibe au redus si cu 50% pretul cetateniei, al carei proces de obtinere este simplu. De asemenea, cei care doresc sa isi cumpere cetatenia nici nu ar avea nevoie sa calatoreasca in tara pentru a obtine documentele necesare, potrivit Euronews, citata de ziare.com.

Un program special pentru astfel de fonduri a fost setat in septembrie 2017, prin intermediul caruia orice doritor poate dona banii in schimbul cetateniei. Programul este disponibil pana la sfarsitul lunii martie 2018.

Specialistii au denumit aceasta procedura „pasapoarte de vanzare”.

Tara insulara St. Kitts si Nevis cere 150.000 de dolari pentru cetatenie, cu 100.000 de dolari mai putin decat pretul standard.

Antigua si Barbuda au urmat exemplul si au redus pretul cu 50%: acum cetatenia costa 100.000 de dolari, in loc de 200.000. Aceeasi situatie este valabila si pentru insula Grenada, care a lasat din pret.

In tarile insulare Saint Lucia si Dominica pretul a ramas acelasi, dar tot este scazut: 100.000 de dolari in schimbul cetateniei.

Specialistii se tem ca aceste masuri dramatice de a strange fonduri vor da cale libera abuzurilor.

„Este clar ca aceste programe sunt exploatate de tot felul de oameni care au ceva de ascuns. Evaziune fiscala, carteluri de droguri, coruptie, cum vrei sa-i spui. Ai nevoie de bani in mana pentru a obtine cetatenia, iar asta e un proces destul de simplu care nici nu dureaza mult”, a spus Emanuele Ottolenghi, membru senior al Fundatiei pentru Apararea Democratiei.

Peter Vincent, un oficial din Departamentul de Securitate, a avertizat ca verificarea persoanelor care solicita cetatenie in Caraibe este esentiala pentru ca infractorii sa nu isi ascunda adevarata identitate in vederea obtinerii pasapoartelor.

Daca procedurile de verificare nu se mai fac cu seriozitate doar din dorinta de a obtine fondurile de urgenta, tarile sunt afectate dramatic, deoarece tot felul de infractori ar putea obtine cetatenie aici, iar apoi ar putea obtine lejer si documentele necesare pentru a calatori in SUA.

„Decizia de a micsora preturile va scadea cu siguranta si banii alocati verificarii antecedentelor”, a spus Vincent.

Ottolenghi este de acord ca preturile mici vor atrage infractorii.

„Exista un risc. Reducerea costurilor lasa loc pentru erori. Daca se cheltuie mai putin pe verificarea antecedentelor si investigarea fiecarei persoane care vrea cetatenie, atunci acestea ar putea fi acordate unor oameni care nu ar trebui sa le aiba”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

18 minute ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

43 de minute ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

2 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

3 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago