Plesu, imbatabil. De ce PSD, Antena 3 si Romania TV ar trebui sa-i fie recunoscatori lui Liiceanu

politica

Andrei Plesu ii ia apararea lui Gabriel Liiceanu, confruntat cu un val de ura din partea presei subordonate PSD, si sustine ca, dimpotriva, vuvernantii si comentatorii „angajati“ ar trebui sa-i fie recunoscatori acestuia.

Plesu a ironizat teoria conform careia „rufele murdare” trebuie spalate acasa, teorie cu care a fost atacat Gabriel Liiceanu pentru discursul sustinut la Bruxelles privind coruptia din Romania.

„De curind, intr-o emisiune de televiziune care trebuia sa-l infiereze pe Gabriel Liiceanu pentru declaratiile sale de la Bruxelles, „defaimatoare“ pentru Romania, am auzit o voce care se intreba, retoric, daca vreodata un mare om ca Vaclav Havel si-a „pirit“ tara pe la curti straine. Da, stimate domn! – ar fi trebuit sa i se raspunda. Tocmai pentru ca a facut-o a fost arestat, ca si, pe alte meleaguri, Soljenitin, Bukovski, Michnik si atitia altii. Pentru ca au spus cu voce tare ce porcarii se intimplau in tara lor, pentru ca n-au ezitat sa „toarne“ in presa internationala mizeria in care traiau, alaturi de concetatenii lor, au fost sever persecutati si, unii dintre ei, exilati, ca niste virusi periculosi. Fara oameni ca ei, prabusirea comunismului ar fi fost, probabil, aminata sine die. Evident ca nu e de comparat contextul atitudinii lor de-atunci cu situatia noastra de azi. Dar ideea ca dezvaluirea publica, „transfrontaliera“, a unui rau local e un act de tradare dovedeste supravietuirea unei mentalitati pe care 1989 nu pare sa o fi fracturat.

Lucrurile au si o tenta oarecum comica. Cum mai poate sa creada cineva ca, in era globalizarii, a comunicarii fara frontiere, a informatiei prompte, situatia reala a unei tari europene poate fi ascunsa sub pres? Adica, vezi Doamne, daca nu se plinge Liiceanu la Parlamentul European, nu se afla nimic. Nu avem ambasade straine, nu exista servicii de informatii, nu exista gazetarie internationala. Putem motai linistiti, protejati de noaptea stupiditatii noastre. Daca n-ar fi de-alde Liiceanu, lumea ar crede ca sintem in Rai.

O ultima observatie. Guvernantii si comentatorii „angajati“ ar trebui sa-i fie mai curind recunoscatori celui care ii piraste. Caci, fara sa vrea, el dovedeste ca in tara lui exista libertate de expresie, drept la opinie separata, reactivitate civica. Protestele din Piata Victoriei au facut mai mult bine imaginii tarii decit tifna politicianista a unor „lideri“ nemultumiti. Romania s-a dovedit vie, responsabila, europeana. Dar ca sa realizezi beneficiul unor astfel de manifestari, dincolo de blegi calcule de partid, iti trebuie ceva mai multa inteligenta decit a unui obosit presedinte de Senat…”, a scris Plesu in Dilema Veche.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: