externe

Politia germana a inceput sa indeparteze protestatarii care s-au baricadat intr-un sat german abandonat

Sute de politisti au inceput, miercuri, sa indeparteze activistii de mediu campati in satul abandonat Lutzerath din Renania de Nord-Westfalia, care protesteaza fata de extinderea unei minei de lignit Garzweiler, informeaza Reuters.

O hotarare judecatoreasca a permis demolarea satului, care acum este abandonat si detinut de compania RWE.
Manifestantii, purtand masti, cagule sau costume de protectie au format lanturi umane, au facut o baricada improvizata din containere vechi si au scandat „suntem aici, suntem vocali, pentru ca ne furati viitorul” in timp ce politistii cu casti de protectie au intrat peste ei. Unii au aruncat cu pietre, sticle si cocktailuri Molotov.

Activista de mediu Greta Thunberg intentioneaza sa se alature demonstratiei de sambata, a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al grupului ecologist Luetzerathlebt.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, din Partidul Verzilor, a cerut incetarea violentelor dupa ciocniri intre politie si protestatari. „Lasati asa – din ambele parti”, a spus el reporterilor.

Politia spune ca acest conflict ar putea dura cateva saptamani.

Pe masura ce politistii au patruns in sat, unii activisti s-au cocotat pe acoperisurile sau pe ferestrele cladirilor abandonate, scandand lozinci. Altii au stat suspendati de sarme si cadre de lemn sau s-au ascuns in casute in copac pentru a ingreuna misiunea politiei de a-i disloca, dupa ce

Politia, care avea in asteptare camioane cu tunuri de apa, a transportat cativa protestatari de la fata locului.

Proiectul a subliniat dilema Germaniei cu privire la politica climatica, despre care ecologistii spun ca a trecut pe un loc secund in timpul crizei energetice care a lovit Europa dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia, fortand intoarcere la combustibili fosili.

Este un subiect deosebit de sensibil pentru partidul Verzilor, acum din nou la putere ca parte a guvernului de coalitie al cancelarului Olaf Scholz, dupa 16 ani de opozitie. Multi Verzi se opun extinderii minei, dar ministrul economiei, Robert Habeck a fost fata deciziei guvernului.

„Asezarea goala din Lutzerath, unde nu mai traieste nimeni, este simbolul gresit din punctul meu de vedere”, a spus Habeck cu referire la demonstratie.

Politia i-a indemnat pe protestatari sa paraseasca zona in liniste.

Un martor ocular a declarat pentru Reuters ca politia a inceput sa demonteze baricadele inalte.

RWE a anuntat ca va incepe sa demoleze Lutzerath si ca a inceput sa construiasca un gard in jurul zonei. „RWE face apel la protestatari sa respecte statul de drept si sa puna capat in mod pasnic ocupatiei ilegale a cladirilor, fabricilor si locurilor apartinand RWE”, a spus RWE.

Consecintele invaziei Ucrainei de catre Rusia au determinat guvernul lui Scholz sa schimbe cursul politicilor anterioare. Printre acestea se numara pornirea centralelor electrice pe carbune si prelungirea duratei de viata a centralelor nucleare, dupa ce Rusia a taiat livrarile de gaz catre Europa, intr-un impas energetic care a dus la cresterea preturilor.

Guvernul a schimbat insa data la care toate centralele electrice pe carbune brun vor fi inchise in Renania de Nord-Westfalia, aceasta fiind 2030 in loc de 2038.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Belgradul sfideaza din nou Occidentul. Un apropiat al Moscovei a fost numit in functia de vicepremier, el a fost decorat de insusi Putin

Noul guvern al Serbiei va include un fost sef al serviciilor de informatii care a…

3 ore ago

Protest in Cisiordania: Palestinienii au aruncat cu pietre in masinile diplomatilor UE

Un grup de studenti palestinieni a intrerupt, marti, o intalnire a diplomatilor Uniunii Europene in…

3 ore ago

Cel putin 50 de persoane s-ar fi inecat dupa ce o ambarcatiune cu migranti din Senegal s-a scufundat in largul Insulelor Canare

Cel putin 50 de persoane s-ar fi inecat dupa ce o ambarcatiune cu migranti care…

4 ore ago

Curtea Internationala de Justitie a respins o cerere inaintata de Nicaragua de a ordona Germaniei sa inceteze vanzarea de arme catre Israel

Curtea Internationala de Justitie a respins, cu 15 voturi la unu, cererea inaintata de Nicaragua…

4 ore ago

Cel mai rasunator proces penal din istoria Finlandei: Hacker condamnat la inchisoare pentru santajarea a 33.000 de pacienti care faceau psihoterapie

Unul dintre cei mai cautati hackeri din Europa a fost condamnat la inchisoare pentru ca…

4 ore ago