life

Politia spaniola a recuperat un tablou al lui Francis Bacon in valoare de 5 milioane de euro

Politia din Madrid a recuperat un portret al lui Francis Bacon, evaluat la 5 milioane de euro, care a fost una dintre cele cinci lucrari ale celebrului artist care au fost furate din casa personajului din ele in urma cu aproape un deceniu, potrivit The Guardian.

Tablourile, a caror valoare totala a fost estimata la 25 de milioane de euro, au disparut in 2015, in urma unei spargeri la casa din Madrid a lui Jose Capelo, un bancher spaniol si prieten apropiat al lui Bacon, care i-a servit drept model.

Trei dintre picturi au fost gasite in 2017, iar Policia Nacional a anuntat joi ca a patra, Studiul pentru portretul lui Jose Capelo din 1989, a fost recuperat.

„Anchetele noastre au condus la arestarea a doua persoane la Madrid in februarie, care au primit bunuri furate – doua dintre tablourile furate. Ca urmare a acestor arestari si a altor actiuni ale politiei, una dintre picturile disparute a fost gasita la o proprietate din Madrid”, a intr-un comunicat.

Politia Nacionala a declarat ca 16 persoane au fost arestate in legatura cu furtul, inclusiv presupusii responsabili pentru spargerea in urma cu noua ani. De asemenea, a mai spus ca isi concentreaza anchetele asupra cetatenilor spanioli cu legaturi cu grupuri criminale din Europa de Est.

„Ancheta va ramane deschisa, deoarece ne straduim sa recuperam ultimul tablou si sa-i arestam pe cei care il au in posesia lor”, se mai arata in comunicat.

Bacon, care a murit la Madrid in 1992, la varsta de 82 de ani, este unul dintre cei mai apreciati si cautati artisti ai secolului al XX-lea. Imaginile sale viscerale si violente cu papi, crucificari continua sa fascineze si sa atraga sume uriase la licitatie.

In 2008, Tripticul sau 1974-77 a fost vandut unui cumparator anonim pentru 26,3 milioane de lire sterline, un record european pentru un artist postbelic. Cinci ani mai tarziu, un portret triplu al prietenului si colegului lui Bacon, Lucian Freud, s-a vandut cu 142 de milioane de dolari, depasind cu mult cei 119 de milioane de dolari platiti pentru „Tipatul” lui Munch in 2012.

La inceputul acestei luni, unul dintre portretele lui Bacon care il infatiseaza pe iubitul si muza sa, George Dyer, descris drept „primul portret monumental cu un singur panou al artistului care a aparut la licitatie intr-un deceniu” s-a vandut la licitatie pentru 27,7 milioane de dolari.

Dar artistul, care a fost interpretat de Derek Jacobi in filmul Love is the Devil din 1998, este la fel de faimos pentru bautura, jocurile de noroc, relatiile sale turbulente, studioul sau haotic si pentru inchinarea care i se atribuie frecvent: „Sampanie pentru prietenii mei adevarati, durere reala pentru prietenii mei falsi.”

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Romania, 3-0 in meciul cu Ucraina. Video cu momentul primului gol. Zeci de mii de romani sunt pe stadion

Primul gol al echipei Romaniei in meciul cu echipa Ucrainei a fost marcat de Nicolae…

O oră ago

Elena Lasconi vrea sa rupa alianta cu PMP si Forta Dreptei. Iulian Bulai: „Ma bucur, ADU a insemnat o decizie gresita”

Alianta Dreapta Unita (ADU) a insemnat o decizie gresita din multe motive, a declarat, luni,…

30 de minute ago

Parlamentarii au renuntat la munca pentru a se uita la meciul Romania-Ucraina: „Programul de lucru pentru astazi se opreste aici”

Plenul Camerei Deputatilor a fost suspendat, luni, cu 20 de minute mai devreme fata de…

56 de minute ago

Ana Birchall va candida la Presedintia Romaniei. Ea a avut pozitii dure fata de Gabriela Firea si Florin Iordache dupa ce a fost exclusa din PSD

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justitiei, isi va depune candidatura la Presedintia Romaniei, au…

2 ore ago

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

5 ore ago