Politistii de frontiera de la Bors au fost dusi la audieri la Iasi. Mita la intrare in Romania era mai mica decat mita la iesire

news

Cei patru politisti de frontiera din Punctul de Trecere a Frontierei Bors, ale caror vile au fost perchezitionate marti au fost ridicati de oamenii legii si dusi la sediul DNA Iasi, unde sunt asteptati pentru audieri, informeaza Bihoreanul.

Potrivit surselor ziarului, cei patru agenti sunt suspectati ca luau mita de la cetateni moldoveni care tranzitau Romania si ieseau prin PTF Bors, in drum spre Germania.

Politistii DGA, sub coordonarea procurorilor DNA, au derulat 31 de perchezitii, din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei – Albita, Stanca Costesti, Sculeni, Oancea si Bors – iar celelalte domiciliile unor politisti de frontiera si lucratori vamali.

26 de angajati de la punctele de trecere ale frontierei si lucratori vamali sunt banuiti ca ar fi luat mita intre 20 si 250 euro, unii pentru a facilita intrarea in Romania a cetatenilor moldoveni, iar altii ca sa nu ingreuneze iesirea acestora din tara, prin PTF Bors.

„Nu se pune problema ca cetatenii moldoveni sa fi comis infractiuni. Dar, pentru ca unii nu aveau documentele conforme ori pentru ca microbuzele cu care calatoreau sa nu fie controlate temeinic, politistii de frontiera si vamesii percepeau anumite sume. La intrarea in Romania, mita era de 50 euro, la iesirea din tara, in Bors, se ajungea si la 250 euro”, a explicat o sursa a ziarului.

Serviciul protectie interna si anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor al Republicii Moldova, a anuntat, pe pagina sa, ca investigatiile internationale, initiate in comun cu DNA si DGA din Romania, beneficiind de sprijinul EUROJUST, s-au desfasurat concomitent, pe ambele parti ale frontierei moldo-romane.

„In cadrul operatiunii comune, au fost documentate actiunile de coruptie comise de catre angajatii IGPF si ai Serviciului Vamal, exprimate prin pretinderea, acceptarea si primirea, inclusiv prin estorcare, a mijloacelor banesti pentru favorizarea trecerii marfurilor peste frontiera de stat cu eludarea controlului vamal, sau, dupa caz, cu efectuarea unui control superficial”, se spune in comunicat.

In timpul cercetarilor, anchetatorii au folosit agenti sub acoperire, cu ajutorul carora, pe parcursul a mai mult de un an, au fost documentate actiunile ilegale ale 14 angajati ai IGPF si 11 angajati ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 117 acte de coruptie.

Sumele pretinse si primite variau intre 100 si 900 euro, arata comunicatul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: