Polonia, amendata cu un milion euro pe zi pentru ca nu si-a desfiintat Sectia Speciala. „Santaj”, reactioneaza Varsovia

externe

Disputa legala dintre Varsovia si Bruxelles privind lipsa de independenta a judecatorilor s-a agravat miercuri si mai mult odata cu condamnarea Poloniei la plata unei amenzi de un milion de euro pe zi de catre justitia UE, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta decizie sanctioneaza nerespectarea de catre Polonia a unui verdict al Curtii de Justitie a UE care a dispus la 14 iulie incetarea imediata a activitatilor camerei disciplinare a Curtii supreme poloneze. Aceasta „camera” are atributii similare cu cele ale Sectiei Speciale din Romania, care si aceasta a fost subiect al unei decizii a CJUE.

Intr-o prima reactie, guvernul polonez a respins acest verdict de a impune plata unei amenzi de milion de euro pe zi drept „santaj”.

„CJUE desconsidera complet si ignora constitutia poloneza si verdictele Curtii constitutionale”, a postat miercuri pe Twitter adjunctul ministrului justitiei, Sebastian Kaleta, relateaza dpa.

El a mai mentionat ca CJUE isi depaseste atributiile. „Acesta este o alta etapa in lipsirea Poloniei de influenta ei asupra sistemului politic din tara noastra; este o uzurpare si un santaj”, a mai mentionat Kaleta.

Seful guvernului conservator nationalist polonez, Mateusz Morawiecki, s-a angajat recent sa desfiinteze camera, a carei suspendare a fost deja anuntata in august de Varsovia, dar care continua sa functioneze.

Acest organism, introdus in cadrul unei reforme controversate a justitiei poloneze, este insarcinat cu supervizarea judecatorilor, avand puterea de a le ridica imunitatea pentru a-i expune la urmarire penala sau de a le reduce salariile, potrivit AFP.

CJUE a estimat in iulie ca aceasta camera „nu ofera toate garantiile de impartialitate si de independenta” si „nu este la adapostul influentelor directe si indirecte ale puterii legislative si executive”.

„Respectarea masurilor provizorii ordonate la 14 iulie este necesara pentru a evita un prejudiciu grav si ireparabil ordinii juridice a UE, precum si valorilor pe care aceasta Uniune este fondata, in special statul de drept”, a subliniat CJUE miercuri.

O sanctiune financiara a fost ceruta CJUE pe 7 septembrie de Comisia Europeana, pe motiv ca „sistemele judiciare ale UE trebuie sa fie independente si echitabile”.

Potrivit unei surse europene, amenda ar urma sa se aplice de miercuri, odata Polonia notificata de ordonanta CJUE.

Varsovia este in conflict cu Bruxellesul de mai multi ani din cauza reformelor judiciare declansate de partidul conservator la putere Lege si Justitie (PiS), acuzate ca submineaza puterea judecatorilor.

Tensiunile au sporit si mai mult dupa o decizie de la 7 octombrie a Curtii constitutionale poloneze, care a decretat ca unele articole din tratatele europene sunt incompatibile cu constitutia nationala. O lovitura de trasnet pentru europeni, care au vazut in acest verdict un atac fara precedent impotriva primatului dreptului UE si a respectarii deciziilor CJUE.

Lipsa de independenta a justitiei poloneze si intaietatea dreptului european au fost unul dintre subiectele dominante ale summitului UE de la sfarsitul saptamanii trecute.

Cei 27 au jucat cartea detensionarii situatiei, pentru care a pledat Germania, rezervandu-si posibilitatea unor masuri ulterioare.

Desi da asigurari ca vrea sa ramana membra UE, la care a aderat in 2004, Polonia a denuntat in mai multe randuri „un santaj” al Bruxellesului.

Planul de redresare post-COVID al Poloniei in suma de 36 de miliarde de euro este in prezent inghetat de Comisie, care cere garantii privind independenta sistemului judiciar polonez.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: