Polonia invinge. Sute de migranti au inceput sa se intoarca acasa in Irak: „De sapte ori am incercat sa trecem frontiera, nu am fost lasati”

externe

Peste 400 de migranti care au esuat sa treaca granita UE in Polonia se aflau joi pe aeroportul din Minsk pentru a se intoarce inapoi in Irak. Ministerul de Externe al Irakului a anuntat ca 430 de irakieni se vor intoarce acasa.

UPDATE 374 de migranti s-au imbarcat intr-un avion irakian pentru a se intoarce acasa. La aeroportul din capitala belarusa, acestia au declarat jurnalistilor ca unii dintre ei au incercat de sapte ori sa treaca in Polonia si au fost respinsi de fortele poloneze, anunta postul RMF24.

In toate declaratiile irakienilor, temperatura scazuta din padurile de la granita, unde campau, a fost mentionata ca fiind unul dintre motivele pentru care doreau sa se intoarca in tara lor natala.

Iata imaginile cu  sute de irakieni asteptand avionul din Irak pentru a-i duce inapoi acasa.

De asemenea, fortele militare din Belarus au inceput sa transfere mii de migranti aflati la granita cu Polonia catre centre pentru azilanti din interiorul tarii.

Purtatoarea de cuvant a lui Alexander Lukasenko a declarat ca in Belarus mai sunt aproximativ 7.000 de imigranti care intentioneaza sa intre in UE. Dintre acestia, 2 000 traiesc intr-o tabara improvizata si intr-o hala din apropierea punctului de trecere Bruzgi-Kuzhnitsa.

Fortele de securitate poloneze au arestat aproximativ 100 de migranti in timp ce incercau sa treaca fraudulos frontiera cu Belarus in noaptea de miercuri spre joi, a anuntat Ministerul polonez al Apararii, citat de AFP.

‘Un grup de aproape 100 de migranti au fost arestati de catre serviciile poloneze’, a indicat ministerul, acuzandu-i pe militarii belarusi ca ‘i-au fortat pe migranti sa arunce cu pietre asupra soldatilor polonezi cu scopul de a le deturna atentia’.

‘Tentative de trecere a frontierei au avut loc la cateva sute de metri de acolo’, in apropierea localitatii Dubicze Cerkiewne, a subliniat ministerul.

O inregistrare video difuzata de Ministerul Apararii arata soldati polonezi inconjurand un grup important de migranti ghemuit la sol noaptea intr-o padure langa un gard de sarma ghimpata.

Mai multe mii de migranti, in majoritatea originari din Orientul Mijlociu, se afla blocati de mai multe zile in conditii de temperaturi aproape de pragul inghetului de-a lungul frontierei poloneze, de partea belarusa a granitei, in speranta de a putea intra pe teritoriul blocului comunitar.

Occidentul acuza Minskul de orchestrarea din vara a acestui aflux, ca raspuns la sanctiunile occidentale impotriva Belarus dupa reprimarea in 2020 a unei miscari de contestare a regimului.

Varsovia, precum si alti doi vecini europeni ai Belarusului, Lituania si Letonia, refuza sa accepte aceste mii de migranti.

Aleksandr Lukasenko a convenit cu cancelarul Angela Merkel sa poarte discutii cu Uniunea Europeana cu privire la criza migrantilor de la granitele acesteia, a anuntat biroul sau miercuri, potrivit dpa.

Acest anunt a intervenit dupa a doua convorbire telefonica miercuri intre Angela Merkel – aflata la final de mandat – si liderul forte de la Minsk.

Initial, nu a existat niciun fel de confirmare din partea Berlinului cu privire la acest aranjament, in conditiile in care Aleksandr Lukasenko nu este recunoscut de tarile din Occident drept presedinte legitim al tarii dupa controversatele alegeri prezidentiale din august 2020 si campania de represalii declansata impotriva celor care au contestat realegerea sa.

Prima convorbire telefonica dintre Merkel si Lukasenko, luni, care a durat aproximativ 50 de minute, a suscitat critici in interiorul si in afara Germaniei.

In acelasi timp, presedintele francez Emmanuel Macron a avut o convorbire telefonica cu presedintele rus Vladimir Putin, principalul sustinator politic al lui Lukasenko.

Intr-o reactie, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a avertizat miercuri ca Polonia nu va accepta niciun fel de pacte cu Belarus in numele sau si fara participarea sa, intr-o aluzie la demersurile de mediere intreprinse de Franta si Germania pentru reducerea tensiunilor la frontiera dintre Belarus si Polonia, potrivit agentiei de presa EFE si publicatiei poloneze Wiadomosci.

‘Suntem o tara suverana care poate decide si singura. Si ne vom exercita acest drept in orice imprejurare. Nu vom accepta niciun fel de aranjament care se va face – asa cum se spune – peste capul nostru’, a afirmat presedintele Poloniei, aflat intr-o vizita oficiala in Muntenegru, insistand ca Polonia va recunoaste doar acordurile la care participa reprezentantii sai.

Seful statului polonez a facut aceste declaratii intr-un comentariu la convorbirea sa in aceeasi zi cu omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier, si la demersurile de mediere ale cancelarului german Angela Merkel cu presedintele rus Vladimir Putin si cu liderul belarus Aleksandr Lukasenko cu privire la criza migrantilor.

Duda a acuzat regimul Lukasenko ca incurajeaza migrantii ilegali sa treaca granita cu Polonia si a mentionat ca tara sa are obligatia de a proteja intrarea in spatiul Schengen si in Uniunea Europeana.

‘Avand in vedere obligatiile clare fata de Europa, vom pazi granita fara a ceda pentru ca vrem sa ne indeplinim angajamentele’, a mai subliniat el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: