„Polonia nu va accepta niciun migrant ca urmare a noii scheme UE de relocare”. Premierul Poloniei: „Polonia nu va face niciodata parte dintr-un astfel de mecanism”

externe

Donald Tusk

Premierul Poloniei, Donald Tusk, anunta ca guvernul sau va refuza sa accepte solicitanti de azil relocati in cadrul noului pact privind migratia propus de UE. El a adaugat ca se opune, in general, introducerii unui astfel de sistem.

„Pozitia guvernului polonez [este ca] nu vom accepta niciun mecanism fortat [de relocare a solicitantilor de azil] si vreau sa va asigur ca Polonia nu va accepta migranti ilegali in cadrul unui astfel de mecanism”, a declarat miercuri Tusk.

„Nu vom accepta niciun migrant. Polonia nu va face niciodata parte dintr-un astfel de mecanism”, a adaugat el, citat de Notes from Poland.

Pactul UE privind migratia a devenit un subiect politic foarte tensionat in Polonia. Fostul guvern conservator Lege si Justitie (PiS) s-a opus cu vehementa planului, care include un mecanism prin care statele membre fie sa primeasca solicitantii de azil relocati din tarile aflate in prima linie, fie sa faca in schimb „plati de solidaritate”.

PiS a acuzat noua administratie mai liberala si pro-UE a lui Tusk, care a preluat puterea luna trecuta, ca este dispusa sa accepte pactul. PiS arata ca la 20 decembrie, la o saptamana dupa ce guvernul lui Tusk a fost investit, pactul a fost aprobat provizoriu de statele membre ale UE.

Cu toate acestea, planurile vor fi supuse in continuare unor discutii suplimentare inainte de a necesita apoi aprobarea finala a Consiliului European, organismul care reprezinta guvernele nationale ale UE.

Tusk insusi a fost presedinte al Consiliului European intre 2014 si 2019, perioada in care UE a lansat un astfel de sistem, menit sa redistribuie solicitantii de azil din tarile din prima linie catre alte state membre.

Cu toate acestea, sistemul respectiv a fost abandonat in 2017, in parte din cauza faptului ca Polonia – aflata atunci sub guvernarea PiS – si Ungaria au refuzat sa ia o parte din cota lor de solicitanti de azil.

Ambele tari, precum si Republica Ceha, au fost ulterior declarate de Curtea Europeana de Justitie ca au incalcat legislatia UE prin nerespectarea sistemului.

In discursul sau de ieri, Tusk a afirmat ca „in ceea ce priveste relocarea fortata, ani de zile, cand am fost seful Consiliului European, am fost categoric impotriva asa-numitei ‘solidaritati fortate'”.

„Printre altele, datorita faptului ca am fost seful Consiliului European, acest mecanism nu a fost niciodata pus in aplicare”, a adaugat el.

De fapt, sistemul a fost pus in aplicare si aproape 27.695 de persoane au fost relocate in cadrul acestuia inainte de a fi abandonat la sfarsitul anului 2017.

In timpul campaniei pentru alegerile parlamentare de anul trecut, Tusk a acuzat PiS de ipocrizie in ceea ce priveste migratia. El a remarcat ca, in ciuda retoricii anti-migranti a guvernului PiS, acesta a supervizat cel mai mare val de migratie catre Polonia din istoria tarii.

Tusk a atacat, de asemenea, guvernul PiS in legatura cu un scandal privind presupusa coruptie in sistemul de vize care a permis unor migranti sa plateasca bani pentru a obtine mai usor dreptul de a se muta in Polonia.

Tusk a mai declarat miercuri ca „sute de mii de migranti au fost lasati sa intre, inclusiv printr-un mecanism corupt… Sfarsitul erei PiS si a guvernarii lui Kaczynski inseamna, de asemenea, o securitate mult mai mare in ceea ce priveste afluxul necontrolat de migranti”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: