externe

Polonia: Pretul gazelor va creste cu peste 50%, anunta cel mai mare furnizor de gaze din tara. Cum incearca guvernul sa atenueze impactul asupra populatiei

Cel mai mare furnizor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, a trimis clientilor sai scrisori prin care ii informeaza ca pretul gazelor va creste cu aproximativ 45% incepand cu luna iulie. De asemenea, compania va majora si pretul de distributie a gazelor, iar cresterea totala a costurilor finale pentru clienti ar putea ajunge la 50-60%, transmite Notes from Poland.

Partidul de opozitie Lege si Justitie (PiS) a cerut guvernului sa adopte o lege care sa prelungeasca inghetarea pretului la gaze.

Cu toate acestea, ministrul pentru clima da vina pe guvernul anterior pentru cresterea preturilor si indica drept unul dintre motive neglijarea pe termen lung a dezvoltarii surselor de energie regenerabila.

Potrivit scrisorii trimise de PGNiG clientilor sai, publicate de diverse surse media poloneze, pretul pentru gazul cu continut ridicat de metan va creste de la 1 iulie cu 45%, de la 0,2462 zloti/kWh in prezent la 0,3579 zloti/kWh, relateaza publicatia financiara money.pl.

Acelasi lucru va fi valabil si pentru alte tipuri de gaze, al caror pret va creste de la 0,2462 zloti/kWh la 0,3629 zloti/kWh, adica cu pana la 47%.

In plus, tarifele de distributie vor fi, de asemenea, majorate cu 55-59%. Acest lucru inseamna ca factura totala a consumatorilor polonezi ar putea creste cu pana la 50-60%.

Potrivit analistilor de la mBank, insa, majorarile ar putea fi mai mici daca Oficiul de Reglementare in domeniul Energiei (URE) va solicita vanzatorilor sa reduca tarifele sub amenintarea pierderii compensatiilor pentru vanzarea energiei la preturi subevaluate.

Pretul gazelor pentru clientii casnici si un grup de alte entitati protejate a fost inghetat pentru 2023 la jumatatea lunii decembrie 2022 de catre fostul guvern PiS, dupa ce invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina a dus la criza energetica din Europa.

Inghetarea pretului la gaze a fost prelungita in decembrie 2023 pentru sase luni de catre noul guvern de coalitie care a inlocuit PiS in urma alegerilor din octombrie. Cu toate acestea, limitele de consum de gaze acoperite de inghetare au fost apoi injumatatite.

Guvernul aflat in prezent la putere, condus de Donald Tusk, a decis sa nu prelungeasca inghetarea preturilor in a doua jumatate a anului.

In schimb, acesta intentioneaza sa introduca vouchere pentru energie, cu valori cuprinse intre 300 de zloti (69,4 euro) si 1.200 de zloti (277,6 euro), pentru a atenua impactul cresterii preturilor, insa acestea vor acoperi doar anumite gospodarii cu venituri reduse.

Potrivit site-ului de stiri Interia, de aceste vouchere ar urma sa beneficieze in total aproximativ 3,5 milioane de gospodarii din cele 14,1 milioane de gospodarii din tara.

Vestea majorarilor a fost criticata de fostul prim-ministru PiS Mateusz Morawiecki, care a calificat-o drept un „atac masiv asupra portofelelor polonezilor”.

„In acest an, datorita acestei echipe ‘fericite’, inceputul sarbatorilor nu va fi, din pacate, asociat cu o relaxare fericita. Si acesta este doar inceputul, pentru ca va durea si mai mult in perioada de iarna”, a scris el pe X (fostul Twitter).

Cu toate acestea, ministrul pentru clima si mediu, Paulina Hennig-Kloska, da vina pe fostul guvern pentru aceasta crestere.

„Guvernul anterior nu a adoptat nicio reglementare pentru acest an si nici nu a asigurat fonduri in bugetul de stat pentru a stabiliza preturile la energie”, a transmis ea catre money.pl.

Ea a adaugat ca preturile ridicate la energie sunt rezultatul „neglijentei pe termen lung in dezvoltarea surselor de energie regenerabila”, care a facut ca sectorul energetic polonez sa aiba cele mai mari emisii din Europa. „Ca urmare, consumatorii de energie sunt impovarati de costurile certificatelor de emisii de CO2”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

2 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

2 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

3 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

3 ore ago