Polonia s-a tinut de cuvant, a trimis peste 240 de tancuri in Ucraina. Presedintele Duda: „Am trimis Ucrainei arme in valoare de aproape 2 miliarde de dolari”

externe

Polonia a trimis Ucrainei arme in valoare de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv peste 240 de tancuri si aproximativ 100 de transportoare blindate de trupe, a anuntat presedintele Poloniei.

„Am trimis tancuri din Polonia in Ucraina: aproape doua grupuri de tancuri de lupta. Sunt mai mult de 240 de tancuri pe care armata ucraineana le poate utiliza. Am trimis aproape o suta de transportoare blindate de trupe”, a declarat presedintele Poloniei, Andrzej Duda, intr-un interviu acordat ziarului german Bild, relateaza Ukrinform.

El a adaugat ca Varsovia a furnizat Kievului si arme de calibru mic, munitie, echipamente militare.

„In total, am trimis arme in valoare de aproape 2 miliarde de dolari Ucrainei”, a spus Duda.

De asemenea, el a facut apel la cei care pot furniza Ucrainei arme grele, inclusiv sisteme cu raza lunga de actiune si artilerie cu rachete, sa o faca. Potrivit acestuia, transferul de astfel de echipamente catre Kiev ar fi un raspuns la atacurile cu artilerie si rachete ale Rusiei asupra oraselor ucrainene.

„Raspunsul Ucrainei sub forma artileriei grele si a artileriei cu rachete este intr-adevar singurul mijloc impotriva ofensivei rusesti acum”, a precizat Duda.

El a adaugat ca Polonia se asteapta, de asemenea, sa primeasca compensatii de la aliatii occidentali, inclusiv Germania, sub forma de arme pentru a umple golurile din armata poloneza in urma transferului de echipamente militare catre Ucraina.

Presedintele Republicii Polone a precizat ca Varsovia ar dori sa primeasca arme americane de ultima generatie in cadrul programului de lend-lease adoptat de Statele Unite pentru a ajuta Ucraina.

El a mentionat ca Berlinul a adoptat, de asemenea, un program care permite acordarea de compensatii unor tari pentru pierderea armelor transferate Ucrainei. Liderul polonez a precizat ca Polonia doreste sa primeasca de la Germania tancuri de lupta Leopard 2A4. Cu toate acestea, dupa cum a precizat Duda, Berlinul nu a facut inca nimic in acest sens.

Comentarii: