Polonia se razvrateste, anunta „ruperea acordurilor” cu Bruxellesul privind statul de drept. Varsovia acuza ca UE nu i-a deblocat banii pentru PNRR

externe

Andrzej Duda, Polonia

Presedintele polonez Andrzej Duda a declarat luni ca ”acordurile cu Comisia Europeana au fost rupte”, acuzand aceasta institutie ca nu a respectat intelegerea de a debloca Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) al Poloniei in schimbul desfiintarii camerei disciplinare pentru judecatori, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

”Rezulta ca cuvantul dat nu conteaza pentru Comisia Europeana, pentru reprezentantii ei si nici pentru unii politicieni din institutiile europene. Aceasta este, din nefericire, o politica brutala”, a remarcat presedintele polonez.

Andrzej Duda a facut referire directa si la un anunt conform caruia patru asociatii europene ale judecatorilor au contestat decizia Comisiei Europene de a aproba reforma judiciara prezentata de Polonia in iunie. ”Aceasta ar trebui sa faca sa sune alarma si in alte tari europene. Asa cum se poate vedea, cercurile judiciare pur si simplu doresc puterea”, considera presedintele Poloniei.

La randul sau, premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat in vizita in Franta, i-a reprosat presedintelui francez Emmanuel Macron ca Polonia se afla sub ”sanctiuni mai dureroase decat cele aplicate Rusiei”, facand referire la amenzile impuse tarii sale de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in urma disputelor dintre Varsovia si Bruxelles pe tema reformelor judiciare.

”Am citit intr-un articol ca exista doua tari lovite de sanctiuni. Polonia a primit milioane de refugiati ucraineni si, cu toate acestea, este lovita de sanctiuni mai dureroase decat cele impotriva Rusiei”, a spus Morawiecki la Paris. El a fost fost totusi primit calduros de Macron la Elysee, in pofida divergentelor persistente privind statul de drept.

Dupa indelungi negocieri cu Comisia Europeana, guvernul polonez a ajuns la un acord cu aceasta in luna iunie ce prevede desfiintarea camerei disciplinare pentru judecatori create in cadrul reformelor judiciare criticate de executivul comunitar, in schimbul aprobarii de catre Bruxelles a PNRR-ului polonez, in baza programului european de relansare post-pandemie prin care Polonia poate accesa circa 35 de miliarde de euro.

Dar presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ulterior ca, in ciuda dizolvarii respectivei camere, inca nu exista suficiente garantii care sa protejeze judecatorii, anuntand prin urmare ca Polonia inca nu poate accesa fonduri prin Mecanismul de redresare si rezilienta al UE, desi i-a fost aprobat PNRR-ul in urma acelei intelegeri.

Polonia si Ungaria, tari conduse de guverne conservatoare pe care Bruxellesul le acuza ca incalca statul de drept prin limitarea drepturilor comunitatii LGBT, reformele in justitie sau contestarea intaietatii dreptului european si a deciziilor Curtii de Justitie a UE in fata dreptului national, sunt singurele state membre ale UE care, din aceste motive, inca nu pot beneficia de planul european de relansare post-pandemie.

In timp ce PNRR-ul polonez a fost in cele din urma aprobat de Comisia Europeana, desi fara sa se elibereze fonduri, cel al Ungariei este in continuare blocat complet de Bruxelles, care in plus a activat impotriva Budapestei noul mecanism de conditionalitate ce permite Comisiei Europene sa le suspende fondurile europene acelor state membre despre care considera ca incalca statul de drept.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: