Polonia se teme ca Europa de Est va fi tradata de Germania si Franta in fata Rusiei: „Tarile Europei Centrale si de Est au trecut toate prin ocupatia ruseasca, ceea ce le-a impiedicat mult timp sa adere la Uniunea Europeana”

analize

Confruntate cu cel mai mare impas intre Rusia si Occident de la incheierea Razboiului Rece, tarile din fostul bloc comunist se mentin pe pozitii ferme, avertizand impotriva oricarui compromis cu Moscova, noteaza joi intr-o analiza France Presse, citata de Agerpres.

Retorica franceza despre preocuparile ‘legitime’ ale Rusiei, pe de o parte, si legaturile energetice stranse ale Germaniei cu Rusia, pe de alta, au facut ca tari precum Polonia si statele baltice sa fie circumspecte fata de diplomatia marilor puteri.

‘Polonia adopta pozitia cea mai hotarata si mai ferma fata de ceea ce face Rusia’, a insistat saptamana aceasta Pawel Soloch, seful Biroului polonez pentru securitatea nationala intr-o interventie la televiziunea de stat.

Soloch se referea la intalnirea de marti de la Berlin a liderilor francez, german si polonez, axata pe impasul cu Rusia, care prin comasarea a zeci de mii de militari in apropiere de frontiera ucraineana suscita ingrijorari cu privire la un posibil razboi la portile Europei.

Presedintele polonez Andrzej Duda a insistat asupra necesitatii ca Occidentul ‘sa stranga randurile’: ‘Trebuie sa aratam ca este imposibil sa ne franga’, a spus el la Berlin.

Aceeasi abordare a fost afisata miercuri de catre sefa guvernului estonian, Kaja Kallas: ‘Nu vom face niciun fel de compromis cu privire la principiile fundamentale, inclusiv asupra dreptului fiecarei natiuni de a-si alege propria cale… Trebuie sa ramanem fermi si uniti’.

Rusia cere interzicerea pentru totdeauna a aderarii Ucrainei la NATO si doreste ca Alianta Nord-Atlantica sa-si reduca prezenta in tarile din fostul bloc comunist.

‘Nu este un secret’ ca Polonia are o abordare diferita fata de Germania si Franta in criza ucraineana, explica Marcin Zaborowski, expert de la Varsovia.

‘Polonia este cel mai fervent sustinator al Ucrainei in Europa. Avem cea mai lunga granita cu aceasta, cea mai mare diaspora’, adauga Zaborowski, director politic al think tank-ului Globsec.

‘Daca Ucraina ar cadea definitiv in sfera de influenta a Rusiei, aceasta ar avea consecinte negative directe pentru securitatea Poloniei’, apreciaza Zaborowski.

Este si cazul tarilor baltice, care – potrivit lui – par si mai energice in acest sens, ele furnizand arme Ucrainei chiar inaintea Poloniei.

Foste republici sovietice – Estonia, Letonia si Lituania – se tem ca si ele ar putea fi luate in colimator de catre Rusia.

‘Tarile Europei Centrale si de Est au trecut toate prin ocupatia ruseasca, ceea ce le-a impiedicat mult timp sa adere la Uniunea Europeana’, explica Wojciech Przybylski, redactor-sef al think tank-ului Visegrad Insight.

Presedintele rus Vladimir Putin se arata constient de situatia delicata a acestor tari, chiar daca neaga ca ingrijorarea lor este justificata.

‘Statele baltice si alte tari, vecinele noastre, nu se simt vezi Doamne in siguranta. De ce? Nu este clar’, a spus Putin saptamana aceasta intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau francez Emmanuel Macron. ‘In orice caz, ele se servesc de aceasta ca de un pretext pentru a elabora politici ostile la adresa Rusiei’, a insistat presedintele rus, subliniind ca tarile respective furnizeaza arme moderne Ucrainei in ‘doze mari’.

In comparatie cu Occidentul, potrivit lui Przybylski, Europa Centrala a manifestat ‘hotarare de a actiona in ceea ce priveste acordarea de sprijin direct Ucrainei’.

In pofida dorintei lui Putin de a vedea Europa divizata, ‘unitatea prevaleaza’ si nu exista niciun sentiment ca Franta si Germania vor sa vanda Europa Centrala, spune el. In schimb, exista ‘un sentiment de circumspectie ca elitele acestor tari nu vad cu aceeasi claritate amenintarea care planeaza’, adauga expertul citat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: