Polonia si Ungaria se opun singure reformei UE in materie de migratie

externe

Polonia si Ungaria au blocat vineri o declaratie simbolica a Uniunii Europene despre migratie, dar alti lideri reuniti la un summit din Spania au declarat ca vor continua oricum sa revizuiasca regulile blocului pentru gestionarea sosirilor ilegale, transmite Reuters.

Pana acum, anul acesta aproximativ 250.000 de persoane au sosit in UE.

Roma, Madrid si Berlin si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea imigratiei ilegale, o chestiune sensibila din punct de vedere politic inaintea alegerilor regionale.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Germania si pe liderul opozitiei polonez ca ar colabora pentru a promova noi legi UE care sa amendeze tarile daca refuza sa gazduiasca persoane care sosesc din Orientul Mijlociu si Africa.

Aliatul sau si liderul anti-imigratie al Ungariei, Victor Orban, a acuzat si UE ca forteaza un nou pact privind migratia.

Din cele 27 de tari membre ale UE, 22 au convenit saptamana aceasta asupra modului de gestionare a imigratiei ilegale in perioadele de sosiri exceptional de mari, facand un pas catre reformarea regulilor ineficiente de azil si migratie ale blocului.
Parlamentul European trebuie sa negocieze in continuare acordul, ceea ce presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri ca este increzatoare ca va duce la un acord final.

„Migratia a fost mereu acolo, va fi mereu acolo. Intrebarea este cum o gestionam ca echipa europeana… Nu putem accepta ceea ce fac traficantii de persoane si nu ii putem lasa sa decida cine are acces in UE”, a decarat von der Leyen.

Desi Polonia si Ungaria nu pot bloca noul pact privind migratia, iar opozitia lor de vineri a fost in mare parte simbolica, criticile lor dure ridica intrebari cu privire la cat de eficient poate uniunea sa implementeze un acord.
UE si-a inasprit frontierele externe si legile privind azilul de cand peste un milion de persoane – majoritatea fugind de razboiul din Siria – au sosit peste Mediterana in 2015.

Acest lucru a luat blocul prin surprindere, a coplesit securitatea si capacitatea de primire in statele membre din sud, precum si in tarile de destinatie bogate, precum Germania, si a declansat tensiuni intre cei 27 cu privire la modul de impartire a celor nou sositi.

Ani de dezacorduri cu privire la migratie au afectat unitatea blocului, iar disputa de vineri sugereaza ca e departe de a se incheia, cu acord sau fara.

Luna trecuta, Germania a introdus controale la granitele cu vecinii sai, spunand ca acestea sunt necesare pentru a opri traficantii de persoane pe fondul cresterii din nou a sosirilor neregulate.

Vineri, cancelarul german Olaf Scholz a declarat ca tarile care au cele mai ferme linii anti-imigratie nu pot lasa, in acelasi timp, refugiatii si migrantii sa treaca in Germania fara sa se inregistreze si sa-i gazduiasca in mod corespunzator pe teritoriul lor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: