Polonia va mentine interdictia asupra importurilor agricole ucrainene

externe

grau, siloz

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anuntat, miercuri, ca Polonia va mentine interdictia asupra importurilor agricole ucrainene si dupa data de 15 septembrie, chiar daca Comisia Europeana ar decide contrariul, consemneaza agentia EFE citata de Agerpres.

„Nu vom deschide granitele pentru produsele din Ucraina pe 15 septembrie. Vom permite doar tranzitul lor. Vreau sa fiu clar: nu vom deschide aceasta granita. Fie Comisia Europeana stabileste reglementari care extind aceasta interdictie, fie oricum o vom face noi singuri (…) Vom fi duri, vom fi hotarati, vom apara agricultorul polonez”, a declarat premierul Morawiecki la o conferinta de presa la Varsovia.

La finalul reuniunii de la Varsovia, oficialii au semnat o declaratie comuna privind necesitatea prelungirii masurilor preventive ale UE asupra importurilor de grau, porumb, rapita si seminte de floarea soarelui originare din Ucraina. De asemenea, prin aceasta declaratie, ministrii au propus ca lista produselor care fac obiectul masurilor preventive sa ramana deschisa pentru a permite ca utilizarea acestora sa raspunda eficient la probleme similare din alte sectoare decat cerealele si semintele oleaginoase.

Pentru a ajuta Ucraina dupa razboiul pornit de Rusia contra acestei tari in februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale si celelalte masuri de aparare comerciala asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale si alte produse alimentare.

In acest timp, mari cantitati de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar sa tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” (create pentru a ajuta Ucraina sa-si exporte cerealele dupa ce nu si-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagra) au ramas in aceste tari, unde au fost comercializate sub preturile pe care le pot oferi producatorii locali, aceasta si ca urmare a faptului ca cerealelor ucrainene nu li s-a impus de catre Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Toate acestea au distorsionat pietele tarilor est-europene si le-au provocat agricultorilor din aceste tari pierderi compensate doar partial prin despagubirile aprobate de Comisiei Europeana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: