Categories: politica

Ponta si Dragnea si-au inghitit limba. Romania a avut CEA MAI MARE crestere economica din UE in trimestrul doi din 2016

Cu o crestere a PIB de 1,5% in trimestrul doi din 2016 comparativ cu precedentele trei luni, Romania a inregistrat cel mai mare avans economic dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform unei estimari publicate vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% in trimestrul doi din 2016, dupa un avans de 0,6% in precedentele trei luni, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o expansiune de 0,4%, dupa un avans de 0,5% inregistrat in precedentele trei luni.

Cele mai mari cresteri din UE in perioada aprilie – iunie 2016 s-au inregistrat in Romania (1,5%), Ungaria (1,1%), Slovacia si Polonia (0,9%). Nu s-au inregistrat scaderi ale PIB-ului in UE dar trei state membre – Franta, Italia si Austria – au avut crestere zero.

De asemenea, in trimestrul doi din 2016 comparativ cu perioada similara din 2015, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, de 5,9%, urmata de Slovacia (3,7%) si Spania (3,2%). Singurul declin a fost raportat in Grecia (minus 0,7%).

Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a inregistrat in ritm anual o crestere de 1,6% in perioada aprilie – iunie 2016, in timp ce Uniunea Europeana a consemnat un avans de 1,8%.

Potrivit estimarilor semnal publicate vineri de Institutul National de Statistica, Produsul intern brut a crescut cu 5,2%, pe serie bruta, si cu 5% pe seria ajustata sezonier in semestrul I 2016 comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, avansul PIB a fost de 1,5% fata de trimestrul 1 si de 6% fata de trimestrul 2 din 2015.

Pe serie ajustata sezonier, cresterea PIB in T2 a fost de 5,9% fata de T2 2015.

In primul trimestru al acestui an, PIB a crescut cu 4,3% fata de primele trei luni ale anului trecut si cu 1,6% fata de trimestrul anterior.

In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai de Comisia Europeana, Executivul comunitar estimeaza ca economia romaneasca va inregistra o crestere de 4,2% in 2016, sustinuta de o cerere interna robusta, urmand ca in 2017 ritmul de crestere sa incetineasca la 3,7%.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Energia regenerabila depaseste 30% din oferta mondiala de energie electrica

Energia regenerabila a reprezentat mai mult de 30% din electricitatea mondiala pentru prima data anul…

O oră ago

Intalnirea lui Iohannis cu Biden, ce a discutat cu presedintele SUA despre trimiterea de rachete Patriot catre Ucraina: „Este inacceptabil sa ramana Romania fara aparare antiaeriana”

Presedintele american Joe Biden l-a laudat marti pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru lidershipul sau…

11 ore ago

O chitara detinuta de Prince ar putea aduce 600.000 de dolari la licitatie

Una dintre chitarele lui Prince, folosita de regretatul muzician pe scena la apogeul carierei sale…

20 de ore ago

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

19 ore ago

Ciocniri intre politie si protestatarii pro-palestinieni la Amsterdam

Mii de persoane au marsaluit, marti, in capitala Tarilor de Jos, la o zi dupa…

19 ore ago