Portugalia a adoptat o lege care legalizeaza eutanasia. Proiectul a fost aprobat de parlament de patru ori in ultimii trei ani si respins de fiecare data de presedinte

externe

parlamentul portughez

Portugalia a adoptat, vineri, o lege care legalizeaza eutanasia pentru persoanele aflate in mare suferinta si cu boli incurabile, alaturandu-se celor cateva tari din intreaga lume care au facut acest lucru, potrivit The Guardian.

Problema a divizat tara profund catolica si a fost respinsa de presedintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa, un crestin practicant devotat.

Conform prevederilor sale, persoanele cu varsta peste 18 ani vor avea voie sa solicite asistenta pentru sinucidere asistata daca sunt bolnave in stadiu terminal si are dureri intolerabile. Acesta ii va acoperi doar pe cei care sufera de dureri „de durata” si „insuportabile”, cu exceptia cazului in care se considera ca acestia nu sunt apti din punct de vedere mental pentru a lua o astfel de decizie.

Legea se va aplica numai cetatenilor si rezidentilor legali si nu se va extinde si asupra strainilor care vin in tara pentru a solicita moartea asistata.

Proiectul de lege privind eutanasia a fost aprobat de parlament de patru ori in ultimii trei ani, dar a fost trimis inapoi de fiecare data pentru o revizuire constitutionala din cauza opozitiei presedintelui.

Versiunea definitiva a legii a fost adoptata vineri cu sprijinul socialistilor aflati la guvernare, care detin majoritatea absoluta in camera.

Presedintele are acum o saptamana la dispozitie pentru a promulga noua lege. Ar putea intra in vigoare pana in toamna, a anuntat presa portugheza.

Rebelo de Sousa a respins proiectele de lege anterioare din cauza „conceptelor extrem de nedefinite” si mai tarziu a spus ca limbajul folosit pentru a descrie conditiile terminale a continuat sa fie contradictoriu si trebuie clarificat.

Noua versiune a legii prevede acum ca eutanasia este autorizata numai in cazurile in care „sinuciderea asistata medical este imposibila din cauza unei dizabilitati fizice a pacientului”.

Rebelo de Sousa le-a cerut parlamentarilor sa precizeze cine decide daca un pacient este incapabil fizic de moarte asistata, dar parlamentarii au refuzat de aceasta data sa modifice textul.

Intrebarile ridicate de presedinte pot fi rezolvate prin decrete de punere in aplicare, a spus Catarina Martins, liderul Blocului de extrema stanga.

Insusi Rebelo de Sousa a spus ca aprobarea legii „nu a fost o mare drama” si nu a dat nastere la „probleme constitutionale”.

Dar dezbaterea asupra mortii asistate medical este departe de a fi incheiata in Portugalia.

„Adoptarea acestei legi a fost relativ rapida in comparatie cu alte tari mari”, a spus Paulo Santos, membru al grupului pro-eutanasie Right To Die With Dignity. El a avertizat ca un numar mare de medici ar putea ridica obiectii morale fata de efectuarea eutanasiei, asa cum facusera cu privire la avorturi in 2007.

„Exista sanse mari ca eutanasia sa duca la o rezistenta si mai puternica”, a spus el pentru AFP.

La randul lor, criticii mortii asistate medical regreta ca problema nu a fost supusa unui referendum si spera ca deputatii din opozitie vor cere din nou Curtii Constitutionale sa examineze proiectul de lege.

Eutanasia si sinuciderea asistata sunt permise doar in cateva tari, inclusiv in Benelux si in Spania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: