Posibilul succesor al lui Putin sustine ca vecinii Rusiei din Caucaz se confrunta cu „haosul” din cauza Occidentului

externe

Nikolai Patrusev, sprijin, Rusia, America Latina, Statele Unite, amestec

Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a acuzat Occidentul ca initiaza conflicte la nivel international, adaugand ca vecinii Rusiei din Caucaz s-ar putea confrunta in curand cu „haos”, relateaza Newsweek.

Patrusev a lucrat impreuna cu presedintele rus Vladimir Putin la KGB-ul din Sankt Petersburg. El este cunoscut pentru ca sustine politicile dure ale Kremlinului si a acordat mai multe interviuri ziarelor rusesti in care a justificat decizia lui Putin de a lansa invazia Ucrainei. Patrusev a fost prezentat ca fiind cel mai probabil candidat sa-i urmeze lui Putin la conducerea Rusiei.

Patrusev a facut aceste remarci la 16 februarie la Biskek, capitala Kargazstanului, in timpul unei reuniuni pe probleme afgane. El a acuzat Occidentul ca incita conflicte, de exemplu in Ucraina, si in Orientul Mijlociu, pentru a-si mentine dominatia globala, afirmand ca Washingtonul beneficiaza de pe urma acestui „haos”.

„Asistam la o agravare fara precedent a situatiei internationale. Motivul pentru aceasta este dorinta Occidentului de a-si mentine cu orice pret dominatia in afacerile mondiale”, a declarat Patrusev, potrivit presei ruse de stat.

„In acelasi timp, Washingtonul este increzator ca, in conditiile unui haos general, este mai convenabil sa faca acest lucru. Pentru a-si atinge obiectivele, occidentalii sunt gata sa faca orice”, a adaugat el.

Exemplul cel mai „izbitor”, a spus Patrusev, este conflictul actual din Ucraina, „prin care Occidentul global a vrut sa aplice o infrangere strategica Rusiei”.

Patrusev reia linia Kremlinului de a acuza NATO ca duce un razboi prin intermediari cu Rusia, furnizand Ucrainei ajutor militar pentru a o asista in razboiul care a inceput cand Putin a lansat invazia in februarie 2022. „Dar nu a functionat”, a spus Patrusev.

Occidentul incearca, de asemenea, sa agite situatia din Caucazul de Sud, a spus Patrusev, referindu-se la Nagorno-Karabah, o enclava populata de armeni in interiorul granitelor Azerbaidjanului.

„Observam, de asemenea, dorinta occidentalilor de a agita situatia din Caucazul de Sud, precum si de a interveni in solutionarea conflictului dintre Armenia si Azerbaidjan, ceea ce a dus la o agravare a situatiei din aceste regiuni”, a declarat Patrusev, oferindu-se sa ofere dovezi pentru afirmatiile sale.

In toamna anului trecut, Baku a declarat ca lanseaza operatiuni „antiteroriste” impotriva autoritatilor de facto sustinute de Armenia in Nagorno-Karabah. Urmare a actiunii azere, 90% din populatia armeana a parasit enclava indreptandu-se catre Armenia.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscuta la nivel international ca parte a Azerbaidjanului. Cu toate acestea, ea era locuita predominant de etnici armeni si era guvernata de Republica Nagorno-Karabah, nerecunoscuta.

In anii 1990, dupa caderea Uniunii Sovietice, intre cele doua tari au izbucnit mai multe conflicte armate, iar tensiunile au ramas ridicate, in ciuda unui armistitiu mediat de Rusia in 2020.

Rusia are o granita comuna cu Azerbaidjanul, iar atat Armenia, cat si Azerbaidjanul au facut parte din Uniunea Sovietica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: