Predoiu anunta ca doar 50% din amendamentele DNA la legile Justitiei au fost acceptate: „Proiecte sunt sustinute de coalitia PSD-PNL-UDMR”

politica

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, vineri, ca foarte multe din amendamentele primite si examinate s-au regasit in proiectele de modificare a legilor Justitiei.

Declaratia a fost facuta in cadrul Plenului CSM, care a luat in discutie si urmeaza sa dea un aviz consultativ pe proiectele de modificare a legilor Justitiei.

„Proiectele au fost avizate favorabil de MAI, MApN, MMPS, MFP, MS si MIPE. Procedura este legal indeplinita. (…) Din punct de vedere politic, desi este nerelevant sub aspectul activitatii CSM, pentru rigurozitate si completitudine a informarii precizez ca proiectele sunt sustinute de coalitia de guvernare PSD – PNL – UDMR si, daca imi permiteti o gluma pe un ton serios, nesustinute de USR. (…) Cifrele pot fi uneori mai convingatoare decat cuvintele.

In ultima runda de dezbateri publice, am primit si examinat 868 de amendamente. Foarte multe s-au regasit in proiecte. Spre exemplu, au fost preluate peste 70% din amendamentele facute de fiecare din sectiile CSM, 76% ale ICCJ, 67% al PICCJ, 50% DNA si DIICOT”, a declarat Catalin Predoiu.

El a adaugat ca proiectele satisfac „linii esentiale”, respectiv independenta, separarea carierelor si raspunderea magistratilor.

„Suntem constienti, aici, la MJ, ca e imposibil ca un proiect sa satisfaca toate partile interesate si nici nu ar fi bine ca un proiect sa satisfaca deplin numai unele parti interesate, in sensul bun al cuvantului interesat. Dar, in acelasi timp, avem constiinta impacata ca aceste proiecte satisfac linii esentiale, cum ar fi independenta, separarea carierelor, ‘check and balance’, primatul dreptului european, raspunderea magistratilor”, a precizat ministrul Justitiei.

Potrivit acestuia, proiectele de modificare a Legilor Justitiei reprezinta „un posibil punct de start in modernizarea din mers a Justitiei, a consolidarii independentei sale”.

„Doresc sa mai subliniez o data faptul ca, pentru MJ, aceste proiecte nu sunt doar un obiectiv MCV, nu sunt doar un obiectiv PNRR, nu sunt doar un obiectiv al Programului de guvernare, ele reprezinta un posibil punct de start in modernizarea din mers a Justitiei, a consolidarii independentei sale, clarificarii regulilor de baza din cariera de judecator si cea de procuror, a cresterii coerentei si functionalitatii in cadrul CSM, care sa deschida impreuna un alt nivel de eficienta a Justitiei si prin aceasta de garantare a drepturilor si libertatilor cetatenesti”, a mentionat Predoiu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat vineri favorabil, cu observatii, proiectele de modificare a legilor Justitiei, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.

Sursele citate au aratat ca 13 membri au dat aviz „favorabil cu observatii”, iar sase au dat aviz „negativ”.

Avizul dat de Consiliu este unul consultativ.

Comentarii: