Predoiu s-a intalnit cu ambasadoarea Finlandei. El a promis „consolidarea institutiilor anticoruptie”, insa 50% din propunerile DNA au fost respinse

politica

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a discutat cu Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei in Romania, despre stadiul proiectelor legilor Justitiei, al proiectului de lege privind protectia avertizorilor de integritate, dar si propuneri de teme privind cooperarea bilaterala. Predoiu a subliniat prevederile care consolideaza independenta judecatorilor si procurorilor si determinarea Guvernului de a continua sustinerea institutiilor anticoruptie si anticrima organizata.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Ministerul Justitiei, diplomatul finlandez a apreciat, in cadrul intalnirii, eforturile facute de MJ pentru a realiza obiectivele din cadrul MCV si Rule of Law, intr-un context dificil.

Cei doi oficiali au discutat aspecte esentiale care tin de functionalitatea sistemului judiciar, consolidarea institutiilor anticoruptie si anticrima organizata, calendarul adoptarii legilor Justitiei.

Astfel, ministrul Predoiu a subliniat prevederile din proiecte care consolideaza independenta judecatorilor si procurorilor si determinarea Guvernului de a continua politica de sustinere a institutiilor anticoruptie si anticrima organizata, inclusiv prin prevederi legislative, exemplificand cu primirea propunerilor din partea DNA si DIICOT privind scaderea pragului de vechime pentru eligibilitatea procurorilor in vederea recrutarii in cadrul celor doua parchete specializate si posibilitatea detasarii procurorilor in cadrul acestora, ca masuri temporare pana la rezolvarea deficitului de personal.

Citeste si: Predoiu anunta ca doar 50% din amendamentele DNA la legile Justitiei au fost acceptate: „Proiectele sunt sustinute de coalitia PSD-PNL-UDMR”

De asemenea, ministrul Justitiei a subliniat ca, in prezent, Romania este monitorizata prin doua instrumente similare, MCV, dar si Rule of Law, acest din urma mecanism fiind aplicabil tuturor statelor europene, adoptarea proiectelor legilor Justitei fiind un obiectiv esential in cadrul MCV.

„Ambasadoarea Finlandei a propus initierea si derularea unor proiecte bilaterale pe teme de interes pentru ambele state, un exemplu fiind prevenirea si anchetarea infractiunilor bazate pe ura (”hate crime”), in special in mediul online, ministrul Justitiei raspunzand favorabil, subliniind ca ministerul roman a lansat deja o cooperare pe acest domeniu cu ministerul german al Justitiei. Nu in ultimul rand, oficialul finlandez a reamintit decizia Guvernului Finlandei de a sustine aderarea Romaniei, impreuna cu Bulgaria si Croatia, la spatiul Schengen”, scrie in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: