Premiera in lumea animala: Un urangutan de Sumatra si-a tratat o rana de pe fata cu o planta medicinala

life

Nivelul ridicat de inteligenta al urangutanilor a fost recunoscut de multa vreme, partial datorita abilitatilor lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci si a cauta insecte. Dar noi cercetari sugereaza ca primatele au inca o abilitate: aplicarea ierburilor medicinale, potrivit The Guardian.

Un urangutan de Sumatra si-a tratat o rana faciala deschisa cu un amestec de seva si frunze mestecate de la o planta despre care se stie ca are proprietati antiinflamatorii si de calmare a durerii.

Nu este prima data cand animale salbatice sunt observate auto-medicandu-se: printre alte exemple, urangutanii din Borneo au fost vazuti frecandu-si bratele si picioarele cu frunze mestecate de la o planta folosita de oameni pentru a trata durerile musculare, in timp ce cimpanzeii au fost observati mestecand plante cunoscute pentru tratarea infectiilor cu viermi si aplicand insecte pe rani.

Cu toate acestea, este prima data cand un animal salbatic a fost observat tratand rani deschise cu o substanta despre care se stie ca are proprietati medicinale.

„In cazul cimpanzeilor au folosit insecte si, din pacate, nu s-a aflat niciodata daca aceste insecte favorizeaza cu adevarat vindecarea ranilor. In timp ce in cazul nostru, urangutanul a folosit planta, iar aceasta planta are proprietati medicale cunoscute”, a spus dr. Caroline Schuppli, biolog la Institutul Max Planck din Germania.

Echipa spune ca descoperirile ofera o perspectiva asupra originilor ingrijirii ranilor umane – al carei tratament a fost mentionat pentru prima data intr-un manuscris medical datand din anul 2200 i.Hr.

„Demonstreaza cu siguranta ca aceste capacitati cognitive de baza de care este nevoie pentru a avea un comportament ca acesta … erau prezente cel mai probabil la ultimul nostru stramos comun”, a spus Schuppli.

In cercetarea publicata in Scientific Reports, Schuppli si colegii sai spun cum au facut descoperirea in timp ce cercetau o parte a unei paduri tropicale protejate din Indonezia.

Echipa descrie cum, in timp ce observa un urangutan de Sumatra numit Rakus, ei au observat ca avea o rana proaspata pe fata – probabil rezultatul unei lupte cu un alt mascul. Trei zile mai tarziu, Rakus a fost vazut hranindu-se cu tulpina si frunzele Fibraurea tinctoria – un tip de liana de vita de vie cataratoare. Apoi a facut ceva neasteptat.

„La treisprezece minute dupa ce a inceput sa se hraneasca, Rakus a inceput sa mestece frunzele fara sa le inghita si sa-si foloseasca degetele pentru a aplica sucul de planta din gura direct pe rana de pe fata”, scriu cercetatorii.

Nu numai ca Rakus a repetat actiunile, dar la scurt timp dupa aceea a uns intreaga rana cu frunzele mestecate pana cand a fost complet acoperita. Cinci zile mai tarziu, rana faciala s-a inchis, si in cateva saptamani s-a vindecat, lasand doar o mica cicatrice.

Cercetatorii spun ca planta folosita de Rakus este cunoscuta pentru substantele cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare, antifungice, antioxidante, analgezice si anticancerigene, printre alte atribute, aceasta si speciile de liane inrudite fiind folosite in medicina traditionala „pentru a trata diverse boli, precum dizenteria, diabetul si malaria”.

Nu se stie daca Rakus si-a dat seama singur ce trebuie sa faca sau a invatat de la un alt urangutan, desi nu a fost vazut la niciun alt individ.

Schuppli a adaugat ca Rakus parea sa fi folosit planta in mod intentionat. „Arata ca el, intr-o oarecare masura, are capacitatile cognitive de care are nevoie pentru a trata rana cu niste plante active din punct de vedere medical. Dar nu stim cat de multe intelege”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: