Premiera mondiala: lucratoarele sexuale din Belgia vor avea dreptul la asigurari de sanatate, pensii, concedii si chiar ajutor de somaj

externe

lucratoare sexuale, belgia, concedii platite, ajutor de somaj, lege, pensii

Belgia a devenit prima tara din lume care a aprobat o lege a muncii privind contractele de munca pentru lucratoarele sexuale. Conform acestei legi, daca o prostituata refuza un client de mai mult de zece ori in decurs de sase luni, un proxenet poate declansa o interventie a unui mediator guvernamental, dar nu poate concedia angajata.

De asemenea, legea le da dreptul lucratoarelor sexuale la asigurari de sanatate, pensii, ajutoare de somaj si de familie, concedii si concediu de maternitate. „Aceasta lege este o premiera mondiala. Nu pot sa subliniez indeajuns cat de importanta este”, a declarat Daan Bauwens, purtator de cuvant al UTSOPI, sindicatul lucratorilor sexuali din Belgia, citat de The Telegraph.

„Prin acest model, Belgia demonstreaza cu adevarat ca isi propune sa protejeze lucratoarele sexuale, indiferent de orice judecati morale despre aceasta profesie pe care le-ar putea avea oamenii”, a declarat el. „Speram ca si alte tari vor copia acest text, asa cum au facut-o in cazul unor subiecte precum casatoria intre persoane de acelasi sex, avortul, eutanasia si drepturile persoanelor transsexuale.”

Legea face legala acordarea de contracte de munca pentru prostituate, dupa ce Belgia a devenit prima tara din Europa care a dezincriminat munca sexuala independenta in 2022.

Aceasta confera anumite drepturi lucratoarelor si impune conditii angajatorilor lor. Printre acestea se numara dreptul de a refuza un client sau un act sexual, precum si dreptul de a intrerupe un act sexual in orice moment fara teama de concediere sau de pedeapsa.

Lucratoarele sexuale au, de asemenea, dreptul de a efectua un act sexual asa cum doresc si de a refuza sa stea in spatele ferestrelor in stil Amsterdam, care sunt folosite si in Belgia, sau sa faca publicitate daca siguranta lor este in pericol.

Invocarea oricaruia dintre aceste drepturi de mai mult de 10 ori in jumatate de an poate duce la apelarea serviciului guvernamental de mediere de catre lucratoare sau angajator. De asemenea, lucratoarele sexuale isi pot rezilia contractul in orice moment, fara preaviz, si nu isi pierd dreptul la indemnizatii de somaj atunci cand isi inceteaza contractul de munca.

Anonimatul lucratoarelor va fi protejat, deoarece contractele vor fi furnizate sub acelasi titlu ca si cele oferite angajatilor din sectorul hotelier si al restaurantelor. Acest lucru este menit sa asigure ca acestia pot aplica pentru alte locuri de munca fara a se teme de discriminare.

Legea nu se refera la actorii pornografici, stripteuze sau persoane care fac webchat . Angajatorii lucratoarelor sexuale trebuie sa aiba un birou inregistrat in Belgia si sa solicite aprobare inainte de a putea oferi contracte.

Aprobarea va fi refuzata daca acestia au condamnari pentru infractiuni, inclusiv agresiune sexuala, crima, extorcare, abuzuri asupra lucratorilor sexuali sau voyeurism.

Acestia trebuie sa puna la dispozitia lucratoarei sexuale un buton de alarma, care trebuie sa se afle in camera in care sunt oferite serviciile sexuale sau sa fie portabil daca lucratoarea se deplaseaza la client.

Alte tari, precum Noua Zeelanda, Germania si Tarile de Jos, au recunoscut munca sexuala inaintea Belgiei, dar nu au instituit niciodata un cadru juridic comparabil. Parlamentul belgian a aprobat  legea, dupa ani de lobby din partea lucratoarelor sexuale, cu 93 de voturi pentru, 33 de abtineri si niciun vot impotriva.

Urmatoarea etapa va fi finalizarea a trei decrete care se vor concentra pe aspectele practice ale procedurii de recunoastere a angajatorilor, pe reglementarile privind dimensiunea camerelor, igiena la locul de munca si numarul maxim de lucratoare sexuale pe camera, precum si pe serviciul guvernamental de mediere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: