Premierul australian sprijina motiunea votata in parlament prin care se cere eliberarea fondatorului WikiLeaks

externe

Cazul lui Julian Assange „dureaza de prea mult timp”. Australia cere o incheiere

Premierul Australiei, Anthony Albanese, a votat in favoarea unei motiuni in camera inferioara a parlamentului prin care se cere aducerea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, in Australia, inainte de audierea privind extradarea sa de saptamana viitoare la Inalta Curte din Londra, potrivit Reuters.

Motiunea, propusa de parlamentarul independent Andrew Wilkie, a fost adoptata miercuri cu 86 de voturi pentru si 42 impotriva, dupa ce a fost sustinuta de guvernul laburist. Majoritatea membrilor coalitiei conservatoare de opozitie s-au opus motiunii.

„(Motiunea) va trimite un semnal politic puternic guvernului britanic si guvernului SUA”, a declarat Wilkie parlamentului inainte de vot.

Oficialii americani cauta sa-l extradeze pe Assange dintr-o inchisoare britanica in Statele Unite, unde este acuzat de publicarea, de catre WikiLeaks, a unor documente militare confidentiale si note diplomatice ale SUA.

Marea Britanie a decis extradarea sa, dar Assange, cetatean australian, a depus o posibila ultima contestare juridica pentru a o opri. O audiere publica va avea loc in perioada 20-21 februarie, cand doi judecatori vor revizui o hotarare anterioara care i-a refuzat lui Assange permisiunea de a face apel.

Wilkie a spus ca va participa la audierile de saptamana viitoare. „Fie ca il venerati sau il detestati pe Julian Assange, problema a durat destul de mult”, a declarat Wilkie pentru Australian Broadcasting Corp.

Albanese a cerut SUA sa renunte la cererile de extradare si sa-l elibereze pe Assange si a spus ca este frustrat ca nu a gasit inca o solutie diplomatica.

Sustinatorii lui Assange spun ca acesta a fost victimizat pentru ca a dezvaluit faptele gresite ale SUA si potentiale crime, inclusiv in conflictele din Afganistan si Irak. Washingtonul spune ca eliberarea documentelor secrete pune vieti in pericol.

Procurorul general al Australiei Mark Dreyfus a declarat ca extradarea lui Assange a fost discutata in cadrul unei intalniri cu omologul sau american, Merrick Garland, la Washington, luna trecuta.

„A fost o discutie privata, dar pozitia acestui guvern cu privire la Assange este foarte clara si nu s-a schimbat. Este timpul ca aceasta chestiune sa se incheie”, a spus Dreyfus intr-un comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: