politica

Premierul Ciuca: „Romania poate urca in topul primelor 10 tari cu cele mai complexe si sofisticate economii pana in 2030”

Prim-ministrul Nicolae Ciuca s-a intalnit, joi, la Palatul Victoria, cu Alfonso Garcia Mora, vicepresedintele International Financial Corporation (IFC). Parte a Grupului Bancii Mondiale, specializata in finantarea sectorului privat, IFC a dezvoltat in Romania cel mai mare volum de investitii din regiune, plasand tara noastra intre primii zece beneficiari la nivel global, precizeaza Executivul. Premierul a aratat ca tara noastra este, potrivit analizelor Harvard, pe locul 19 in lume in topul celor mai complexe si sofisticate economii si putem urca intre primele 10 pana in 2030.

”Cu aceasta ocazie, premierul a multumit Bancii Mondiale pentru sprijinul acordat tarii noastre in dezvoltarea economica si sociala, oferind o contributie importanta la rezultatele obtinute anul trecut, in pofida crizelor multiple traversate”, afirma Guvernul.

“Potrivit analizelor efectuate la nivel guvernamental, investitiile au jucat un rol crucial in cresterea economica inregistrata. Acest lucru ne incurajeaza sa continuam, alaturi de partenerii nostri, sa incurajam investitiile, atat cele publice, precum si cele private. Avantajele pe care Romania le detine includ resursele energetice, forta de munca bine pregatita si o abordare care respecta investitorii la nivelul Executivului. Tara noastra este, potrivit analizelor Harvard, pe locul 19 in lume in topul celor mai complexe si sofisticate economii si putem urca intre primele 10 pana in 2030”, a declarat premierul Nicolae Ciuca.

Potrivit Executivului, ”fondurile europene, care au depasit nivelul record de 11 miliarde de euro anul trecut, alaturi de cele peste 80 de miliarde de euro aflate la dispozitia Romaniei pana in 2029, reprezinta o resursa de dezvoltare esentiala, al carei impact benefic poate fi sporit de instrumentele financiare oferite de IFC, care deja a investit in tara noastra peste 4,7 miliarde dolari.

”Principalele domenii in care aceasta parte a Grupului Bancii Mondiale este interesata sa dezvolte investitii sunt legate de infrastructura, tranzitie energetica, reducerea disparitatilor de dezvoltare intre regiuni. Pentru a accelera ritmul investitiilor si implicit al dezvoltarii economice, reprezentantul IFC a transmis disponibilitatea de a oferi cele mai bune practici si mecanisme de valorificare a parteneriatului public-privat, dupa modele de succes aplicate in alte state dezvoltate. Totodata, a fost evidentiata necesitatea de a oferi finantare companiilor romanesti care au nevoie de capital pentru a-si extinde afacerile”, se mai arata in comunicat.

Premierul Nicolae-Ionel Ciuca a aratat implicarea tarii noastre in eforturile globale de sprijinire a Ucrainei in urma declansarii agresiunii militare ruse, inclusiv din perspectiva asigurarii lanturilor de aprovizionare si prin utilizarea infrastructurii nationale pentru facilitarea exporturilor de cereale sau de alte produse din Ucraina.

”Alaturi de modernizarea, refacerea sau extinderea retelelor de transport in acest context, rolul important al Portului Constanta a generat un efort concertat de valorificare a potentialului sau. In acest sens, IFC este interesat sa contribuie, prin accesarea retelei globale de experti si actori economici la care este conectata, avand ca model functionarea portului din Singapore”, afirma Executivul.

Pentru dinamizarea ritmului de atragere a investitiilor straine in Romania, care, potrivit estimarilor BNR, ar putea depasi nivelul record de 11 miliarde de euro pentru anul trecut, Agentia Romana pentru Investitii si Comert Exterior va fi integrata in efortul comun al Guvernului si al IFC de a accelera dezvoltarea economica a tarii pe baza de investitii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

2 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

2 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

2 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

2 ore ago