Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins conditiile puse de Hamas pentru a opri razboiul si a elibera ostaticii

externe

Benjamin Netanyahu, crime de razboi, autoaparare, Curtea Penala Internationala

Benjamin Netanyahu a respins duminica conditiile prezentate de Hamas pentru a pune capat razboiului si a elibera ostaticii, care ar include retragerea completa a Israelului si lasarea Hamas la putere in Gaza.

In timp ce avioanele israeliene au reluat bombardamentele asupra orasului Khan Younis din sudul Fasiei Gaza, un inalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat pentru Reuters ca refuzul liderului israelian de a pune capat ofensivei militare din Gaza „inseamna ca nu exista nicio sansa pentru intoarcerea prizonierilor (israelieni)”.

„In schimbul eliberarii ostaticilor nostri, Hamas cere incetarea razboiului, retragerea fortelor noastre din Gaza, eliberarea tuturor criminalilor si violatorilor”, a declarat Netanyahu intr-un comunicat. „Si lasarea Hamas intacta”. „Resping categoric termenii de predare a monstrilor din Hamas”, a mai spus Netanyahu.

In cadrul unui acord negociat la sfarsitul lunii noiembrie de Statele Unite, Qatar si Egipt, peste 100 dintre cei aproximativ 240 de ostatici luati prizonieri in Gaza in timpul unui atac al militantilor Hamas la 7 octombrie au fost eliberati in schimbul eliberarii a 240 de palestinieni detinuti in inchisorile israeliene. De atunci, Netanyahu s-a confruntat cu presiuni tot mai mari pentru a asigura eliberarea celor 136 de ostatici care raman in captivitate.

Forumul Familiilor Ostacilor si Persoanelor Disparute a cerut intr-o declaratie ca Netanyahu „sa declare in mod clar ca nu vom abandona civilii, soldatii si alte persoane rapite in dezastrul din octombrie”.

„Trebuie sa avansam acordul acum”, a spus acesta. „Daca premierul decide sa sacrifice ostaticii, ar trebui sa dea dovada de leadership si sa impartaseasca in mod onest pozitia sa cu publicul israelian”.

Netanyahu a adoptat, de asemenea, o pozitie mai ferma decat inainte in ceea ce priveste problema statului palestinian. „Nu voi face niciun compromis in ceea ce priveste controlul deplin al securitatii israeliene asupra intregului teritoriu aflat la vest de raul Iordan”, a declarat el.

Presedintele american Joe Biden a declarat vineri ca a vorbit cu Netanyahu despre posibile solutii pentru crearea unui stat palestinian independent, sugerand ca o cale ar putea implica un guvern nemilitarizat.

Netanyahu a parut sambata sa respinga remarcile lui Biden privind crearea unui stat palestinian dupa ce razboiul impotriva Hamas in Gaza se va incheia, deoarece cei doi barbati nu sunt de acord cu privire la faptul ca palestinienii ar trebui sa aiba un stat, o solutie pe care Biden a sustinut-o pentru a obtine pacea pe termen lung.

In declaratia de duminica, Netanyahu a repetat ca va insista asupra „controlului deplin al securitatii israeliene asupra intregului teritoriu la vest de Iordania”. Netanyahu a declarat ca a rezistat cu fermitate „presiunilor internationale si interne” pentru a schimba aceasta pozitie si ca va continua sa faca acest lucru.

„Insistenta mea este ceea ce a impiedicat ani de zile infiintarea unui stat palestinian care ar fi reprezentat un pericol existential pentru Israel”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: