Premierul Moldovei, interviu la CNN: „Suntem foarte ingrijorati ca Rusia ne-ar putea invada si pe noi. Avanseaza tot mai mult in SV Ucrainei”

news

Premierul Republicii Moldova a declarat duminica ca este „foarte ingrijorata” de posibilitatea ca Rusia sa invadeze tara sa, in timp ce aceasta avanseaza in estul si sudul Ucrainei, in apropierea granitei moldo-ucrainene.

„Este un scenariu ipotetic deocamdata, dar daca actiunile militare avanseaza si mai mult in partea de sud-vest a Ucrainei si spre Odesa, atunci, desigur, suntem foarte ingrijorati”, a declarat premierul moldovean Natalia Gavrilita la emisiunea „Fareed Zakaria GPS” de la CNN, informeaza The Hill.

Rusia a invadat Ucraina la sfarsitul lunii februarie. Dupa o infrangere initiala in partea de vest a tarii, Rusia a facut castiguri semnificative in est, inclusiv capturarea unor orase cheie din regiunea Luhansk.

Trupele rusesti spera sa cucereasca estul Donbasului, inima industriala a Ucrainei, si sa asigure un pod terestru catre Peninsula Crimeea. Acest lucru le-ar oferi acces la Transnistria, o regiune separatista sustinuta de Rusia care si-a declarat independenta dupa un scurt conflict militar in 1992.

„Suntem foarte ingrijorati, mai ales avand in vedere ca trupele se afla pe teritoriul regiunii secesioniste Transnistria”, a declarat Gavrilita. „Facem tot posibilul pentru a mentine pacea si stabilitatea si pentru a ne asigura ca luptele nu se intensifica”.

Moldova este o natiune mica, cu o populatie de aproximativ 2,5 milioane de oameni. A facut parte din Uniunea Sovietica pana in 1991, desprinzandu-se de blocul comunist pe masura ce acesta se dizolva, precizeaza The Hill. In timpul razboiului din Ucraina, Moldova a adapostit aproximativ o jumatate de milion de refugiati ucraineni, gazduind la un moment dat mai multi refugiati pe cap de locuitor decat orice alta tara.

Gavrilita a mai declarat ca agresiunea lui Putin a creat o „situatie dificila” pentru alte tari europene, nu doar pentru Moldova.

„Daca o tara poate incepe un razboi de anexare fara nicio consideratie pentru dreptul international, atunci, in acest sens, nimeni nu este in siguranta. Cred ca multe tari sunt ingrijorate”, a spus ea.

Comentarii: