externe

Premierul polonez ia in considerare extinderea interdictiei privind importul de cereale ucrainene si la alte produse. Fermieriii continua protestele

Premierul polonez Donald Tusk a declarat marti ca nu poate exclude extinderea unei interdictii privind importurile de cereale ucrainene si la alte produse daca Uniunea Europeana nu actioneaza pentru a proteja pietele blocului, potrivit Reuters.

Tusk a facut aceste remarci in timpul unei vizite la Praga, in timp ce mii de fermieri polonezi au iesit pe strazile Varsoviei, purtand steagul national, intensificand un protest impotriva importurilor de alimente din Ucraina si a pactului verde european.

Fermierii din Europa protesteaza de saptamani intregi impotriva constrangerilor impuse de reglementarile UE menite sa abordeze schimbarile climatice, precum si impotriva cresterii costurilor si a ceea ce spun ei este o concurenta neloiala din afara UE, in special din Ucraina.

Polonia a extins anul trecut interzicerea importurilor de cereale din Ucraina.

„Discutam despre asta cu partea ucraineana – ca va fi necesara extinderea embargoului la alte produse daca Uniunea Europeana nu gaseste modalitati mai eficiente de a proteja pietele europene si poloneze”, a declarat Tusk marti.

Tusk a spus ca UE a trebuit sa rezolve problemele create de decizia sa de a-si deschide granitele pentru importurile de produse alimentare ucrainene, dupa ce Rusia si-a invadat vecinul la inceputul anului 2022.

El a adaugat ca Polonia este pregatita sa cofinanteze achizitiile de produse alimentare si agricole poloneze, europene si ucrainene pentru a fi trimise ca ajutor umanitar tarilor afectate de foamete si ca „Europa ar trebui sa gaseasca cu siguranta fonduri pentru asta”.

In Polonia, fermierii s-au adunat in centrul Varsoviei inainte de a marsalui spre parlament si apoi spre sediul guvernului. Un reprezentant al primariei citat de agentia de presa de stat PAP a estimat numarul protestatarilor in jur de 10.000.

Fermierii au inceput o serie de proteste in toata tara la inceputul acestei luni, care au inclus o blocare aproape totala a tuturor punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, precum si intreruperi in porturi si pe drumuri la nivel national.

„Nu ne vom da batuti. Nu avem de ales. Fermele noastre vor da faliment, ne vom pierde mijloacele de existenta”, a declarat Pawel Walkowiak, 47 de ani, un producator de porumb si grau din Konarzewo, in vestul Poloniei.

Reprezentantul primariei a declarat ca protestul de marti de la Varsovia a avut loc fara incidente majore.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Soferul baronului Buzatu este candidat PSD la CL Vaslui. Acesta a venit alaturi de sef in fata instantei din Vaslui – Video

Baronul PSD prins cu spaga in portbagaj, Dumitru Buzatu, a ajuns vineri la Tribunalul Vaslui…

28 de minute ago

Lovitura pentru Beijing. SUA au devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei, in locul Chinei

Dupa ani in care China a fost principalul partener comercial al Germaniei, SUA pare ca…

18 minute ago

Serviciile de informatii ale armatei anunta ca dronele Magura V5 au provocat pierderi grele flotei Federatiei Ruse. Pagube de peste 500 de milioane de dolari

Dronele navale ucrainene Magura V5, fabricate in Ucraina, au cauzat pagube Flotei Rusiei de la…

21 de minute ago

Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara

Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj”…

2 ore ago

Mircea Geoana, atac direct la Ciolacu: „Atunci cand liderii de azi ai tarii se exprima in limba romana, ai senzatia ca iti vorbeste corigentul clasei”

Mircea Geoana, potential candidat la presedintie, sustine ca Romania este condusa de o generatie politica…

2 ore ago