Premierul spaniol Pedro Sanchez se asteapta la „discutii complexe” pentru formarea guvernului

externe

alegeri, Spania, Sanchez, Vox, infrangere, extrema dreapta

Premierul interimar al Spaniei a anticipat marti „discutii complexe” cu alte partide politice pentru a forma un guvern, dupa ce a fost desemnat sa le caute sprijinul pentru un nou mandat, transmite Reuters.

Pedro Sanchez a spus ca va lucra pentru a obtine sprijin nu numai pentru a forma un guvern, ci si pentru ca aceasta coalitie minoritara sa poata adopta legi pentru restul celui de-al doilea mandat de patru ani.

Pentru a castiga un vot de investitura, liderul socialist are nevoie de sprijin din partea potentialilor parteneri de coalitie, precum Sumar, de stanga dura, precum si a mai multor partide nationaliste catalane si basce.

Daca niciun candidat nu obtine majoritatea pana pe 27 noiembrie, trebuie convocate alegeri generale repetate.

„Sunt dispus sa lucrez pentru a forma cat mai curand posibil un guvern de coalitie progresist, cu suficient sprijin pentru a garanta stabilitatea de care are nevoie tara”, a spus Sanchez.

La alegerile neconcludente din 23 iulie, socialistii au castigat mai putine locuri decat conservatorii lui Alberto Nunez Feijoo.
Sanchez a fost invitat de regele Spaniei Felipe al VI-lea sa incerce sa formeze o majoritate guvernamentala, dupa ce Feijoo a esuat saptamana trecuta in incercarea de a deveni prim-ministru.

Sanchez crede ca poate strange suficient sprijin pentru candidatura sa, care ar include partidele separatiste catalane Junts si Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), care cer o amnistie nepopulara in schimbul voturilor lor in parlament.

Desi a evitat in mod explicit sa mentioneze o amnistie in timpul unei conferinte de presa la Madrid, Sanchez si-a aparat cu vehementa decizia din 2021 de a gratie liderii catalani inchisi din cauza incercarii esuate de secesiune din 2017.

Criza – care a determinat guvernul conservator de la acea vreme sa impuna temporar conducerea directa de la Madrid – „nu a adus nimic bun”, a spus Sanchez. „A fost o criza de care nimeni nu se poate simti mandru – atunci nu conduceam guvernul. De atunci am incercat sa depasesc aceasta situatie”, a adaugat premierul.

Potrivit lui Sanchez, conflictele politice trebuie solutionate „in domeniul politic si nu in alta parte”, iar acum a fost momentul „politicii, generozitatii si conducerii”. „Daca 23 iulie ne-a spus ceva despre spanioli, este ca nu poti conduce guvernul acestei natiuni fara a intelege pluralitatea parlamentului si diversitatea tarii”, a adaugat premierul.

Junts si ERC au aprobat saptamana trecuta o rezolutie potrivit careia nu vor sprijini un vot de investitura decat daca guvernul se va angaja sa „creeze conditiile” pentru un nou referendum privind independenta Cataloniei. Intrebat despre un astfel de referendum, Sanchez a spus ca locuitorii Cataloniei cauta sa „intoarca pagina” si sa gaseasca o „reunire” cu societatea spaniola.

Feijoo, care l-a criticat pe Sanchez pentru ca are in vedere o amnistie, a declarat marti ca oponentul sau a facut oferta liderului Junts, Carles Puigdemont, si a prezis „negocieri negre” in saptamanile urmatoare. „Indiferent ce spune domnul Sanchez, ceea ce este important este ceea ce spune domnul Puigdemont”, a spus Feijoo.

Sanchez a spus ca ar dori sa finalizeze discutiile si sa stabileasca o data pentru vot „cat mai curand posibil”, adaugand ca va incepe miercuri discutiile cu principalele partide, incepand cu ministrul Muncii, Yolanda Diaz, seful Sumar. „Imi voi pune inima si sufletul intr-o negociere care nu va fi una usoara”, a spus el.

Presedintele Camerei, Francina Armengol, a declarat mai devreme ca Sanchez nu a programat inca votul de investitura.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: