Premierul UK a promis in fata Adunarii Generale a ONU: „Ne vom spori sprijinul militar pentru Ucraina pana cand va triumfa”

externe

Marea Britanie va continua sa ofere ajutor militar Ucrainei pana cand va castiga victoria contra Rusiei, a promis miercuri seara noul premier britanic Liz Truss, in Adunarea Generala a ONU.

„In acest moment critic al conflictului, promit ca ne vom mentine sau ne vom spori sprijinul militar pentru Ucraina atata timp cat va fi necesar (…) Nu vom fi linistiti pana cand Ucraina nu va triumfa”, a asigurat Truss.

Tot miercuri, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, intr-un mesaj video transmis in timpul Adunarii Generale, a pledat cu forta pentru „pedeapsa justa” impotriva Rusiei, pe care presedintele american Joe Biden a acuzat-o ca a „incalcat cu nerusinare principiile Cartei Natiunilor Unite”.

Truss a spus ca presedintele rus Vladimir Putin, care a anuntat mobilizarea a sute de mii de rezervisti miercuri dimineata, „incearca sa-si justifice esecul catastrofal” in Ucraina.

„Asta nu va functiona. Alianta internationala este puternica, iar Ucraina este puternica”, a spus sefa guvernului britanic.

Pentru Truss, „Ucrainenii nu doar isi apara propria tara, ci apara valorile noastre si securitatea lumii intregi. De aceea trebuie sa actionam”.

Premierul britanic a promis ca „Marea Britanie va cheltui 3% din PIB-ul sau pentru aparare pana in 2030, pastrandu-si (sa) pozitia de lider ca actor de securitate in Europa”.

In cele din urma, ea a pledat pentru un plan economic liberal larg – un fel de alianta „NATO economica”: „G7 si partenerii nostri care au aceleasi opinii trebuie sa actioneze ca o NATO economica, pentru a ne apara colectiv prosperitatea”.

Mai mult despre:

Comentarii: