externe

Premierul UK cere noi masuri „ferme” contra Rusiei: „Nu ar trebui sa ascultam tentativele lui Putin de intimidare si amenintarile sale false”

Prim-ministrul britanic Liz Truss a declarat ca aliatii ar trebui sa ramana fermi in privinta Ucrainei si sa ignore tentativele de intimidare ale presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza duminica Reuters, citata de Agerpres.

Liz Truss, care s-a intalnit cu presedintele american Joe Biden si cu liderul francez Emmanuel Macron in prima sa deplasare externa in calitate de prim-ministru, a facut apel la democratiile cu aceleasi valori sa fie ferme impotriva „regimurilor autocrate”.

Putin a dispus in aceasta saptamana o mobilizare partiala a trupelor si a abordat posibilitatea unui conflict nuclear. Truss sustine ca Putin escaladeaza razboiul din Ucraina pentru ca nu castiga si ca liderul de la Kremlin a facut o greseala strategica.

„Cred ca nu a anticipat puterea reactiei din partea lumii libere”, a declarat Truss pentru CNN intr-un interviu difuzat duminica.

„Nu ar trebui sa ascultam tentativele sale de intimidare si amenintarile sale false. In schimb, ceea ce trebuie sa facem este sa sanctionam Rusia si sa continuam sa-i sprijinim pe ucraineni”, a adaugat ea.

Liz Truss, care a devenit prim-ministru in aceasta luna, a adoptat o linie dura impotriva Rusiei si a Chinei.

Dar ea este in disputa si cu unii aliati traditionali, in special in Europa, in privinta aranjamentelor post-Brexit.

Truss a precizat ca doreste in continuare o solutie negociata privind asa-numitul protocol nord-irlandez, ca ea si presedintele Joe Biden au convenit ca pacea trebuie mentinuta in provincie si ca ea crede in continuare in „relatia speciala” dintre Regatul Unit si SUA.

„Cred ca relatia noastra este speciala si este tot mai importanta intr-un moment in care ne confruntam cu amenintari din partea Rusiei si o pozitie tot mai asertiva din partea Chinei”, a spus Truss.

„Sunt hotarata sa facem aceasta relatie speciala chiar mai speciala in urmatorii ani”, a adaugat ea.

Liz Truss a mai spus ca a avut o „intalnire foarte buna” cu presedintele francez Emmanuel Macron la New York. „Sunt nerabdatoare sa lucrez cu el pe viitor”, a spus ea.

Sefa guvernului britanic a mai spus ca aliatii trebuie sa coopereze atat in privinta pozitiei lor fata de Rusia, cat si fata de China.

Intrebata daca Marea Britanie va apara Taiwanul militar daca va fi invadat de China, asa cum SUA au anuntat, Truss a spus: „Suntem hotarati sa cooperam cu aliatii nostri pentru a ne asigura ca Taiwanul este capabil sa se apere singur”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

3 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

44 de minute ago

Taiwan isi va dezvolta propriul „Starlink”: „Este crucial pentru siguranta insulei”

Liderii taiwanezi lucreaza la un nou sistem ambitios de sateliti pentru a mentine insula online…

3 ore ago

Purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, se plange de atitudinea „ostila” a tarilor baltice: „Vom raspunde cu masuri asimetrice”

Conform agentiei Reuters, Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe a transmis,…

2 ore ago