Premierul Ungariei si Putin comploteaza impotriva Romaniei. Centrala nucleara de langa Timisoara ar face din statul vecin o mica putere energetica

news

Ungaria si Rusia vor ridica o noua unitate nucleara la 120 de km de Romania. Centrala atomica va afecta mediul si va avea drept consecinta transformarea tarii noastre intr-un vasal energetic fata de Budapesta. Astfel, Ungaria va avea capacitatea sa exporte mai multa energie, dar va beneficia, cu sprijinul Rusiei, si de alte proiecte de infrastructura pentru a produce si exporta energie.

Lucrarile la noua centrala nucleara ar trebui sa demareze chiar la inceputul acestui an, potrivit declaratiilor facute de Vladimir Putin in 2017, la intalnirea cu Viktor Orban, premierul Ungariei. „Munca pe santierul de constructie ar putea porni deja la inceputul anului viitor”, a spus Putin in timpul vizitei in capitala Ungariei, Budapesta.

Astfel, lipsita de resurse naturale, Ungaria va ajunge chiar sa exporte energie, anunta cetateanul.net. Cu noua centrala, productia de energie atomica a Ungariei va ajunge la 30.000 GWh/an, iar totalul energiei electrice produse va ajunge la aproape 45.000 GWh/an, facand un salt de 7-8 locuri in clasamentul mondial al producatorilor de energie electrica, ajungand la nivelul Bulgariei, cam pe locul 55-56.

Chiar daca Romania produce mai mult (circa 64.000 GWh/an), Ungaria are totusi un teritoriu si o populatie de doua ori mai mici! In consecinta, consumul de energie electrica anual al maghiarilor nu depaseste 23-24000 GWh, spre deosebire de Romania, care are un consum intern de 48000 GWh/an. Practic, in urma investitiei de la Paks, Ungaria va avea o disponibilitate de export mult mai mare decat a Romaniei! Deja Ungaria exporta mai multa energie electrica decat Romania, fiind al 22-lea exportator mondial (noi fiind abia pe locul 35).

Pe langa noua centrala, Putin vrea sa faca din Ungaria un mic regat rusesc in domeniul energetic in Europa Centrala si de Est. Kremlinul vizeaza Ungaria pentru un gazoduct. Noul gazoduct ar urma sa duca gazele rusesti in Europa Occidentala de-a lungul fostului proiect South Stream, la care s-a renuntat.

Miza politica uriasa, pentru Budapesta, a centralei de la Paks, consta in etalarea unui semn concret de colaborare cu mult-sfidata Federatie Rusa. In acelasi timp, Vladimir Putin este nerabdator sa puncteze in relatia cu Uniunea Europeana o mare lovitura de imagine si, in acelasi timp, sa demonstreze ca Rusia este in continuare capabila sa exporte tehnologie si sa coordoneze proiecte mari, atat financiar cat si tehnologic.

Ofensiva energetica a lui Orban are un scop bine determinat: transformarea statului vecin intr-un nod energetic regional si excluderea Romaniei din traseul infrastructurii energetice regionale, astfel incat Ungaria sa poata controla accesul energiei romanesti pe pietele internationale.

Romania poate ramane fara BRUA

Acest nou traseu va consolida piata de gaze din Ungaria si va conduce la transformarea acestui stat intr-un nod regional de gaze naturale, pentru ca totul trebuie privit in contextul noului stadiu de evolutie al proiectului BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria- Austria), care devine BRU, prin excluderea Austriei de catre operatorul maghiar de transport.

Astfel, daca initial proiectul european BRUA prevedea aducerea gazului caspic (din zacamantul SahDeniz) prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, acum acest proiect se margineste la a aduce gazul romanesc din Marea Neagra in Ungaria, in vederea alimentarii petrochimiei maghiare! Dar adauga si o infrastructura de 5 miliarde mc la cea existenta deja in Ungaria.

Astfel, Ungaria va mai dispune de infrastructura suplimentara de 15 miliarde mc, in vreme ce Romania este ocolita de toate coridoarele regionale de transport al gazelor. Nu ne-ar mira, in acelasi context, ca Ungaria sa devina nod regional si pentru gazul lichefiat adus de americani in Polonia, fapt foarte posibil daca se realizeaza – cu bani europeni – gazoductul care va uni terminalele de gaz lichefiat din Polonia si Croatia, gazoduct care va strabate Ungaria, sustin o parte dintre expertii consultati.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: