Presa din Italia anunta ca in Romania s-au intors post-COMUNISTII la putere

politica

Tara afectata de coruptie cedeaza inca in fata populismului unei stangi neprezentabile, scrie cotidianul Il Giornale, citat de Ziarul romanesc.

Sub semnatura lui Roberto Fabbri, publicatia face un rechizitoriu nemilos al acestor alegeri si PSD-ului.

La 27 de ani de la sfarsitul sau dezonorant si sangeros, mostenitorul mascat al partidului comunist al lui Nicolae Ceausescu risca sa recastige puterea in Romania. Sa ne intelegem, lumea s-a schimbat, nu mai avem de-a face cu o tara zdrentaroasa aservita Moscovei si dominata de Conducatorul rosu care pretindea sa fie numit „Geniul Carpatilor”. Cu toate acestea, Partidul Social Democrat este o ruda nu prea indepartata a celui comunist care a controlat totul la Bucuresti timp de patruzeci de ani.

Alegatorii „socialisti” romani sunt in parte aceiasi si partial descendenti ai grupului social care sustinea dictatura: muncitori din provincii sarace, agricultori, persoane in varsta legate de un sistem care garanta foarte putin, dar garanta pentru toti si cerea in schimb munca putina, loialitate fata de lider si resemnarea de a accepta un stat politienesc foarte dur.

PSD-ul, nascut dintr-o sciziune a Partidului Comunist care a avut loc dupa caderea regimului, are, conform exit poll-urilor, 45% din voturi. Mult mai in spate (aproximativ 25%) sunt liberalii, care au ca om de varf pe actualul presedinte Klaus Iohannis, o expresie a minoritatii vorbitoare de limba germana, apoi Uniunea Salvati Romania, care a mizat totul pe un mesaj anticoruptie si care vrea sa devina acul balantei.

Coruptia pare sa fie adevarata problema in Romania. Guvernul anterior cu conducere socialista a cazut in mod umilitor in urma cu 14 luni dupa tragedia de la discoteca Colectiv, soldata cu 64 de morti.

Prim-ministrul Victor Ponta nu a putut sa evite demisia, de la care s-a abtinut timp de sase zile, timp in care Bucurestiul a fost scena unui protest imens. Acelasi Ponta, dealtfel, a fost acuzat de catre procurorii Anticoruptie de complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani din activitati anterioare si fals in acte publice.

Prabusita intr-un haos institutional, Romania a recurs la remediul clasic de urgenta: un guvern tehnic, incredintata fostului comisar european pentru agricultura, Dacian Ciolos.

Destinul comun al acestor „guverne ale onestilor” este acela de a duce la regretarea celor necinstite si populiste si Bucurestiul nu este o exceptie.

Astfel Ponta a cedat conducerea partidului sau lui Liviu Dragnea, fostul sau numarul doi in guvern, dar a candidat intr-un colegiu sigur si se asteapta sa se intoarca in joc. Dragnea, intre timp, face treburile murdare: promite in stanga si-n dreapta exact aceleasi lucruri pe care in urma cu patru ani le promisese deja si nu le-a respectat niciodata, adica, cresterea generalizata a salariilor si scaderea varstei de pensionare.

Lucrul curios este ca practica raspandita a coruptiei si nepotismului pare sai- faca sa uite pe romani ca guvernul Ciolos a permis tarii lor in 2016 sa creasca intr-un ritm fara precedent: 4,6% in al treilea trimestru, cifra cea mai mare din toata Europa. Beneficiile, desigur, nu au atins straturile joase ale populatiei, care acorda increderea acum profesionistilor invidiei sociale.

Probabila victorie a post-comunistilor nu va fi probabil de ajuns sa-i faca sa guverneze singuri. Prin urmare, pentru a obtine o majoritate in Parlament vor trebui sa recurga la talentul lor cel mai recunoscut: obtinerea de sprijin fara sa isi faca prea multe scrupule, se incheie articolul din Il Giornale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: