news

Presa germana: „Jumatate din lemnul taiat ilegal la nivel mondial provine din padurile din Romania. Autoritatile acopera persoanele implicate”

Peste jumatate din lemnul taiat ilegal la nivel mondial provine din padurile din Romania, unele dintre cele mai vechi din Europa, arata o investigatie Der Spiegel, citata de Bizi Day. 

O investigatie a publicatiei germane Der Spiegel arata ca, desi Romania are unele dintre cele mai vechi paduri din Europa, acestea sunt amenintate de defrisari ilegale la scara larga. Jurnalistii explica in investigatie cum mai multe companii austriece cu zeci de mii de angajati s-au imbogatit prin incheierea unor contracte cu furnizori din Romania care taie lemn ilegal.

Padurile despre care jurnalistii germani scriu se afla in Moldova, pe raza judetului Suceava. Reportajul Der Spiegel a fost realizat in jurul unei anchete anterioare de amploare a autoritatilor romane in localitatea Bogdanesti, la care au participat aproximativ 1.800 de investigatori romani. Printre infractiunile anchetate de autoritatile romane se numara defrisarea ilegala a padurilor, spalare de bani si evaziune fiscala.

In cadrul anchetei autoritatilor romane despre care scrie publicatia germana au fost vizate si marile companii austriece din industria lemnului, Egger si HS Timber. Egger este una dintre cele mai importante producatoare de pal din domeniu, cu o cifra de afaceri de peste patru miliarde de euro si peste 11 mii de angajati.

Der Spiegel scrie ca filiala din Radauti a companiei Egger este localizata la mica distanta de fabrica celeilalte mari companii austriece din industrie, HS Timber, care, in 2015, s-a aflat in centrul unui scandal privind prelucrarea de lemn provenit din defrisari ilegale ale padurilor. Acum, cele doua companii sunt acuzate ca lucreaza cu anumite companii romane care defriseaza ilegal padurile.

Der Spiegel mai explica faptul ca in padurile din Romania traiesc numeroase specii de animale, iar defrisarile ilegale vizeaza chiar zone impadurite protejate prin lege.

Potrivit Interpol, 30% din lemnul comercializat la nivel mondial provine din surse ilegale, iar mai mult de jumatate din acesta este taiat in Romania. Pana in 2018, in Romania, in fiecare an au fost taiati aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn, fara documente si autorizatii. Jurnalistii germani mai spun ca lemnul taiat in Romania este exportat in diferite tarile europene, unde este folosit pentru confectionarea mobile sau a altor produse.

In urma unor discutii private cu persoane cu informatii in domeniu, precum activisti de mediu, oficiali ai unor institutii publice si oameni politici, Der Spiegel si reteaua globala de jurnalisti International Consortium of Investigative Journalists care a participat la investigatie au constatat ca autoritatile relevante din Romania – care ar trebui sa opreasca si sa previna astfel de practici ilegale – nu fac nimic altceva decat sa incurajeze si sa acopere persoanele implicate.

Printre institutiile publice implicate in protejarea “mafiei” din industria lemnului se numara chiar si Ministerul Mediului, mai scrie Der Spiegel, pe baza marturiei unui fost membru al retelei de defrisari ilegale.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

2 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

2 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

2 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

2 ore ago