Presa internationala anunta ce-l asteapta pe premierul Ciolacu: „Tensiuni sociale din partea unui sector public nemultumit de salarii si presiuni pentru aplicarea reformelor PNRR deja intarziate”

politica

Premierul Romaniei, Nicolae Ciuca, a anuntat luni ca demisioneaza, ca parte a unui acord al coalitiei de guvernare pentru un prim-ministru prin rotatie, menit sa asigure stabilitate, dar care a blocat elaborarea politicilor si a intarziat fondurile de redresare ale Uniunii Europene, relateaza Reuters, citata de news.ro.

Liberalii de centru-dreapta ai lui Ciuca si fostii lor rivali, social-democratii de stanga (PSD), au format un guvern de mare coalitie la sfarsitul anului 2021, impreuna cu un partener minoritar, UDMR, in urma prabusirii unui cabinet centrist dupa mai putin de un an de mandat. La momentul respectiv, principalele partide au convenit sa faca o rotatie a prim-ministrilor, liderul liberalilor, Ciuca, fiind primul care urma sa detina functia. Acum, este de asteptat ca presedintele Klaus Iohannis sa il desemneze pe liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, ca viitor prim-ministru, urmand ca acesta sa fie votat in Parlament la sfarsitul acestei saptamani, explica Reuters.

Ciolacu, noteaza Reuters, a declarat ca vede actuala coalitie mergand mai departe chiar si dupa alegerile generale din 2024, pentru continuarea politicilor.

Romania, unul dintre cele mai putin dezvoltate state din UE, a avut 11 prim-ministri de cand a aderat la bloc in 2007, mentioneaza agentia britanica de presa.

Potrivit Reuters, noul cabinet s-ar putea confrunta cu tensiuni sociale din partea unui sector public nemultumit de salarii, precum si cu presiuni pentru aplicarea reformelor economice deja intarziate, convenite cu Comisia Europeana in schimbul fondurilor de redresare. Intre timp, Romania trebuie sa isi reduca deficitul bugetar consolidat sub pragul de 3% impus de UE pana in 2024, cand vor avea loc alegeri prezidentiale, generale, locale si europene.

Cele doua partide principale au adesea neintelegeri in privinta unor masuri politice cheie, inclusiv un impozit forfetar pe venit, un element mostenit de liberali pe care PSD vrea sa il inlocuiasca cu o impozitare progresiva, mentioneaza Reuters, care noteaza ca leul romanesc a scazut cu 0,1% fata de euro, luni, ca urmare a debutului rotativei guvernamentale.

Agentia Bloomberg relateaza, de asemenea, ca premierul roman Nicolae Ciuca a demisionat pentru a ceda functia partenerului de coalitie, in cadrul unui acord de impartire a puterii menit sa mentina stabilitatea „intr-o tara zguduita de tulburari politice”.

Ciuca, un general de armata in retragere, in varsta de 56 de ani, s-a dat la o parte, dupa aproape 19 luni la putere, pentru a-i permite liderului social-democrat Marcel Ciolacu sa ocupe fotoloul de prim-ministru. Ambii au convenit acest schimb in 2021, dupa ce Romania a avut sapte prim-ministri in mai putin de un deceniu, noteaza si Bloomberg, care mentioneaza ca rotativa a fost amanata cu cateva saptamani din cauza unei greve a profesorilor. Dupa mai multe incercari esuate, Ciuca a reusit sa convinga sindicatele sa renunte la protest prin aprobarea unor salarii mai mari si prin promisiunea de a imbunatati conditiile de munca, arata Bloomberg.

Acordul dintre Ciuca si Ciolacu a oferit o aparenta de stabilitate, permitand coalitiei de guvernare sa apeleze la fondurile Uniunii Europene si sa accelereze lucrarile la proiectele de infrastructura amanate de mult timp, „menite sa ridice standardele de trai in economia in curs de dezvoltare a statului balcanic”, scrie Bloomberg.

Agentia specializata in stiri economice noteaza ca anul trecut, Romania a atras investitii straine directe record, de aproape 11 miliarde de euro, si este de asteaptat ca Ciolacu sa continue sa sprijine proiectele de infrastructura. El a promis, de asemenea, ca va respecta promisiunile de reducere a deficitului bugetar al Romaniei la limita de 3%, stabilita de blocul comunitar pentru anul viitor. Dar, in calitate de social-democrat, el ar putea fi inclinat si sa majoreze salariile si pensiile din sectorul public, in timp ce alti lucratori de stat protesteaza si pun presiune asupra cabinetului, cerand salarii mai mari dupa cea mai mare inflatie din ultimele doua decenii, arata Bloomberg.

Dupa consultari cu presedintele Klaus Iohannis, care, conform Constitutiei, are dreptul de a nominaliza premierul, Ciolacu, daca va fi desemnat, are la dispozitie pana la 10 zile pentru a prezenta un cabinet si a obtine aprobarea parlamentului. Iohannis a declarat anterior ca nu se va opune schimbului de la putere daca exista un acord in interiorul coalitiei, precizeaza Bloomberg.

Stirea ca premierul Romaniei, Nicolae Ciuca, a demisionat are spatii generoase alocate si in presa bulgara, dupa ce la Sofia s-a convenit recent un model asemanator de rotativa guvernamentala. La 6 iunie, premierul Nikolai Denkov a fost ales prim-ministru al Bulgariei prin rotatie. Dupa 9 luni, el va fi inlocuit de actualul ministru de externe si vicepremier – fostul comisar european Mariya Gabriel, aminteste Novinite.com.

In Romania, liderul liberalilor i-a predat stafeta presedintelui Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. Rotatia puterii ar fi trebuit sa aiba loc inca din 26 mai, dar planurile au fost zadarnicite din cauza grevei profesorilor, care a inceput pe 22 mai, noteaza site-ul de stiri din Bulgaria.

De asemenea, Novinte.com mentioneaza ca urma sa aiba loc o intalnire intre partenerii de coalitie pentru a definitiva programul de guvernare, iar UDMR a anuntat deja ca nu va participa si ca ar putea parasi coalitia daca va fi „pus la colt” dupa remaniere.

Guvernul lui Ciolacu va avea mai putine ministere dupa ce turismul va trece la Ministerul Economiei, iar sportul la Ministerul Familiei. „Astazi, Nicolae Ciuca i-a lasat succesorului sau Marcel Ciolacu, in cladirea Guvernului, mai multe icoane si drapelele Fortelor Aeriene, Navale si Terestre si ale Statului Major General”, noteaza Novinite.

Agentia nationala de presa BTA relateaza, de asemenea, pe larg despre procedurile constitutionale care urmeaza dupa demisia lui Nicolae Ciuca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: