Presa nord-coreeana de stat a etichetat ajutorul extern drept „bomboane otravite”, in conditiile in care criza alimentara la nivel national se agraveaza

externe

Principalul ziar de stat nord-coreean, Rodong Sinmun, a scris, miercuri, intr-un editorial, ca a te baza pe ajutorul extern pentru a face fata penuriei de alimente ar fi ca si cum ar lua „bomboane otravite”, pe fondul unei crize nationale si a unei cresteri raportate a deceselor din cauza foametei, potrivit The Guardian.

In ultimii ani, Coreea de Nord s-a confruntat cu o penurie de alimente, cauzata de dezastrele naturale, sanctiunile internationale menite sa-i reduca programele nucleare si de rachete si o reducere drastica a comertului cu China din cauza inchiderii frontierelor si a blocajelor cauzate de Covid-19.

In editorialul de miercuri, Rodong Sinmun a indemnat la incredere in propria economie si a avertizat impotriva primirii ajutorului economic de la „imperialisti” care folosesc ajutorul drept „capcana pentru a jefui si a subjuga” tarile beneficiare si a interfera in politica lor interna.

„Este o greseala sa incercam sa stimulam economia acceptand si mancand aceasta bomboana otravita”, se spune in comentariul din ziarul Partidului Muncitorilor.

Majoritatea agentiilor ONU si a ONG-urilor occidentale au parasit Coreea de Nord, China ramanand una dintre putinele surse de asistenta alimentara externa.

Ministerul pentru unificare din Coreea de Sud, care se ocupa de afacerile inter-coreene, a declarat marti ca pare sa fi existat o crestere recenta a deceselor cauzate de foame in unele provincii nord-coreene.

„Productia de alimente a scazut fata de anul trecut si exista posibilitatea unor probleme de distributie din cauza unei schimbari in politica lor de aprovizionare si distributie a alimentelor”, a declarat reporterilor un oficial al ministerului.

In decembrie, agentia de dezvoltare rurala din Coreea de Sud a estimat ca productia de cultura a Nordului a scazut cu 3,8% fata de 2021, invocand ploile abundente de vara si alte conditii meteorologice nefavorabile.

Disponibilitatea alimentelor este, intr-o masura, la cel mai rau nivel de la foametea din Coreea de Nord din anii 1990, potrivit analizei 38North.org. Se estimeaza ca sute de mii de oameni au murit in aceasta perioada.

Ministrul unificarii din Sud, Kwon Young-se, a declarat ca Phenianul a cerut sprijin agentiei ONU pentru alimente, dar nu s-a inregistrat niciun progres din cauza dezacordurilor cu privire la monitorizare.

In 2022, Programul Alimentar Mondial a estimat ca 10,7 milioane de oameni – sau mai mult de 40% din populatia Coreei de Nord – erau subnutriti si aveau nevoie de asistenta umanitara. Expertii spun ca acest numar a crescut probabil in ultimul an, dezastrele legate de clima precum secetele, inundatiile, taifunurile si valurile de caldura reducand productia agricola. Inchiderea frontierelor in urma pandemiei de Covid-19 au afectat, de asemenea, securitatea alimentara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: