Presa occidentala se spala pe maini: CNN si Associated Press au renuntat la colaborarea cu fotoreporterul care avea legaturi cu Hamas

externe

Hassan Eslaiah, Hamas, colaborare, Associated Press, CNN, ipocrizie, atacuri, Gaza

CNN a rupt legaturile cu fotoreporterul Hassan Eslaiah, stabilit in Gaza, dupa ce s-a descoperit ca acesta a fost incorporat in grupul terorist Hamas. Reteaua de stiri a precizat joi, intr-o declaratie, ca relatia de lucru cu freelancerul a inceput dupa atacurile teroriste din 7 octombrie asupra Israelului – atacuri despre care organizatia sustine ca „nu a avut cunostinta in prealabil”.

„Nu am avut nicio cunostinta prealabila despre atacurile din 7 octombrie. Hassan Eslaiah, un jurnalist independent care a colaborat cu o serie de institutii internationale si israeliene, nu lucra pentru retea pe 7 octombrie. Incepand de astazi, am rupt toate legaturile cu el”, se arata in declaratie.

Asa cum Aktual24 a informat, in premiera in Romania, decizia a fost luata in urma unui raport al grupului Honest Reporting, care a acuzat mai multi fotojurnalisti din Gaza care lucreaza pentru mari companii de presa, printre care CNN, The New York Times, Associated Press si Reuters, si a ridicat „intrebari etice” cu privire la apropierea si relatia lor cu Hamas.

Despre Eslaiah, Honest Reporting a scris ca „a trecut in Israel, a facut fotografii cu un tanc israelian in flacari si apoi a capturat infiltrati care intrau in Kibbutz Kfar Azza”. Grupul a mai spus ca „a obtinut capturi de ecran ale tweet-urilor lui Eslaiah, acum eliminate, pe X, in care acesta s-a inregistrat stand in fata tancului israelian. El nu purta o vesta de presa sau o casca, iar in legenda in araba a tweet-ului sau scria: „In direct din interiorul asezarilor din Fasia Gaza”.”

In plus, o fotografie nedatata a lui Eslaiah care poza imbratisat cu liderul Hamas Yahya Sinwar a reaparut in presa israeliana, ceea ce a ridicat si mai mult ingrijorari cu privire la relatia fotografului cu organizatia. Sinwar a fost creierul atacurilor Hamas care au ucis 1.400 de israelieni luna trecuta.

Grupul de supraveghere a lansat, de asemenea, ceea ce The New York Times a catalogat drept „acuzatii vagi” la adresa agentiilor de presa occidentale ca ar fi avut cunostinte preexistente despre atacurile din 7 octombrie – acuzatie pe care companiile au negat-o in mod uniform joi.

Agentia Associated Press, care a colaborat, de asemenea, cu Eslaiah, a incheiat relatia cu fotograful in urma constatarilor Honest Reporting. „Nu mai lucram cu Hassan Eslaiah, care a fost un freelancer ocazional pentru AP si alte organizatii internationale de stiri din Gaza”, a declarat AP intr-o declaratie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: