Presedintele Argentinei: „Nu cautam conflict cu Marea Britanie. Disputa din Insulele Falklands ar putea dura zeci de ani”

externe

FMI, imprumut, Argentina, laude, Javier Milei

Presedintele Argentinei, Javier Milei, anunta ca accepta faptul ca Insulele Falkland sunt in prezent „in mainile Marii Britanii”, relateaza BBC.

Intr-un interviu acordat BBC, politicianul de dreapta a promis sa recupereze insulele pe cai diplomatice, dar a spus ca nu exista „o solutie instantanee”.

Limbajul sau cu privire la statutul Insulelor Falkland este diferit de cel al liderilor din trecut, care au sustinut ca, in mod istoric, insulele sunt argentiniene.

Presedintele Milei a recunoscut ca ar putea dura zeci de ani pentru a incerca sa obtina suveranitatea asupra Insulelor Falkland de la Marea Britanie si a declarat ca Argentina nu „cauta conflictul”.

Acest lucru vine dupa ce a promis o „foaie de parcurs” pentru ca insulele sa devina argentiniene, la cea de-a 42-a aniversare a Razboiului din Falklands, la inceputul lunii aprilie.

El i-a criticat pe politicienii care „se bat cu pumnul in piept cerand suveranitatea insulelor, dar fara niciun rezultat”.

Marea Britanie si Argentina au intrat in razboi pentru teritoriul britanic de peste mari – cunoscut sub numele de Malvine in Argentina – in 1982.

Invazia a costat viata a 255 de militari britanici, a trei locuitori ai insulei si a 649 de membri ai personalului argentinian.

Insa presedintele Milei a laudat-o pe Margaret Thatcher, care a fost prim-ministru britanic in timpul Razboiului din Falklands. Thatcher a ordonat torpilarea crucisatorului argentinian General Belgrano in timpul razboiului, ceea ce a dus la moartea a 323 de persoane aflate la bord.

Intrebat daca inca o mai admira, presedintele Milei a spus „a critica pe cineva din cauza nationalitatii sau a rasei sale este foarte precar din punct de vedere intelectual. Am auzit multe discursuri ale lui Margaret Thatcher. A fost geniala. Deci, care este problema?”

Ministrul britanic de externe, Cameron, a vizitat insulele in februarie si a declarat ca suveranitatea lor nu este in discutie.

Presedintele Milei a declarat: „Daca acel teritoriu se afla acum in mainile Marii Britanii, el are dreptul sa faca acest lucru. Nu vad asta ca pe o provocare”.

In 2013, cand Cameron era prim-ministru, insularii au votat in favoarea ramanerii ca teritoriu britanic de peste mari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: