Presedintele Chinei vorbeste despre o „reunificare pasnica” cu Taiwanul in timp ce avioanele de razboi ale Chinei ameninta independenta Taiwanului

externe

Presedintele chinez Xi Jinping a promis sambata sa realizeze o „reunificare” pasnica a Chinei continentale cu Taiwanul, fara sa mentioneze direct recurgerea la forta, dupa o saptamana de tensiuni crescute cu insula revendicata de Beijing, ceea ce a suscitat ingrijorari pe plan international, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Taiwanul, condus de un guvern democratic ales, a constituit obiectul unor presiuni militare si politice din partea Beijingului in dorinta de a-si impune suveranitatea asupra insulei, dar Taipeiul s-a angajat sa-si apere libertatea si sustine ca numai poporul taiwanez poate sa-si decida viitorul.

Intr-un discurs rostit la Palatul Adunarii Populare din Beijing, Xi Jinping a declarat ca poporul chinez are o „traditie glorioasa” in a se opune separatismului.

„Separatismul independentist al Taiwanului este cel mai mare obstacol in calea reunificarii patriei si cel mai grav pericol ascuns pentru renasterea nationala”, a afirmat presedintele chinez cu ocazia aniversarii revolutiei care a rasturnat ultima dinastie imperiala in 1911.

O „reunificare” pasnica corespunde cel mai bine intereselor Taiwanului, iar China isi va apara suveranitatea si unitatea, a adaugat Xi.

„Nimeni nu ar trebui sa subestimeze hotararea neclintita, vointa ferma si capacitatea puternica a poporului chinez de a-si apara suveranitatea nationala si integritatea teritoriala”, a declarat Xi Jinping. „Sarcina istorica de reunificare completa a patriei trebuie indeplinita si va fi cu siguranta”, a adaugat seful statului chinez.

Aviatia militara chineza a efectuat in decurs de patru zile consecutiv incursiuni in Zona de identificare a apararii aeriene (ADIZ) a Taiwanului incepand cu 1 octombrie, implicand aproape 150 de avioane. Xi nu a mentionat acele zboruri in discursul sau.

Taiwanul, cu o populatie de 23 milioane de persoane, se bucura de un sistem politic democratic. Teritoriul insular este condus din 1945 de un regim („Republica Chinei”) care s-a retras aici dupa victoria comunistilor in China continentala in 1949, la finalul razboiului civil chinez. Republica Populara Chineza, cu capitala la Beijing si condusa de Partidul Comunist, considera insula drept o parte integranta a teritoriului sau.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: