Presedintele columbian Gustavo Petro la Adunarea Generala a ONU: „Incheiati razboaiele, concentrati-va in schimb pe schimbarile climatice”

externe

Presedintele columbian Gustavo Petro a solicitat, marti, in discursul sau in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite organizarea de summituri de pace pentru a rezolva conflictul din Ucraina si cel dintre Israel si palestinieni, astfel incat omenirea sa se poata concentra pe combaterea schimbarilor climatice, potrivit Reuters.

Petro, primul lider de stanga al Columbiei, cauta acorduri de pace si capitulare cu grupuri rebele si bande criminale din propria sa tara pentru a pune capat unui conflict de sase decenii care a ucis cel putin 450.000 de oameni.

„Propun sa punem capat razboiului ca sa avem timp sa ne salvam. Propun cat mai curand posibil doua conferinte de pace. Una despre Ucraina, cealalta despre Palestina, nu pentru ca nu sunt alte razboaie in lume, ca in tara mea, ci pentru ca ar arata cum se poate face pace in toate regiunile lumii”, a spus Petro, 63 de ani.

Petro a numit schimbarile climatice „mama tuturor crizelor” si a spus ca lumea ar trebui sa lucreze pentru o economie fara emisii de carbon.

Erdogan se angajeaza sa intensifice eforturile diplomatice pentru a pune capat razboiului din Ucraina

In discursul sau la ONU, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis ca isi va spori eforturile diplomatice pentru o incheiere a razboiului Rusiei in Ucraina, potrivit France24.

„Ne-am straduit sa-i tinem atat pe prietenii rusi, cat si pe cei ucraineni in jurul mesei, cu o teza ca razboiul nu va avea castigatori si pacea nu va avea invinsi”, a spus Erdogan intr-un discurs la Adunarea Generala.

„Ne vom intensifica eforturile de a pune capat razboiului prin diplomatie si dialog pe baza independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei”, a adaugat el.

Liderul turc, un aliat al Azerbaidjanului, a vorbit si despre violenta care a izbucnit in Nagorno-Karabah, unde fortele din Baku au lansat marti o operatiune militara impotriva separatistilor armeni.

Erdogan a spus ca Nagorno-Karabah face parte din teritoriul suveran al Azerbaidjanului si ca impunerea unui alt statut pentru regiunea separatista este „inacceptabila”.

Presedintele Braziliei face apel la dialog

Presedintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva a cerut negocieri pentru a pune capat razboiului din Ucraina, spunand ca „nicio solutie nu va fi durabila daca nu se bazeaza pe dialog”.

„Am reiterat ca trebuie depuse eforturi pentru a crea spatiu pentru negocieri”, a spus presedintele in fata Adunarii Generale a ONU.

Liderul braziliana fost criticat in Occident pentru ca nu a condamnat in mod deschis invadarea Ucrainei de catre Rusia si pentru ca a sugerat ca presedintii Vladimir Putin si Volodimir Zelenski ar fi la fel de vinovati pentru razboi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: